Studenten zorgverzekering

Als student heb je een flink aantal kosten waar je rekening mee dient te houden, zoals bijvoorbeeld je collegegeld, de huur van je kamer en je zorgverzekering. Begrijpelijk dus dat je de kosten van je vaste lasten zo laag mogelijk wilt houden.

Hieronder vind je een overzicht van zorg-gerelateerde zaken die op jou van toepassing zijn. Ook leggen we uit hoe je slim bespaart op je zorg zonder op de kwaliteit in te boeten, en wat er met je zorgverzekering gebeurt bij een stage of (tijdelijke) studie in het buitenland.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekering 2018

Voor de zorgverzekering 2018 gaan er weer een aantal zaken veranderen. Bekijk een uitgebreid overzicht waarmee u in één keer volledig op de hoogte bent van alle belangrijke ontwikkelingen rondom de zorgverzekeringen van 2018. Inclusief overzicht met alle zorgpremies 2018 (per type zorgpolis)

 

18 jaar

Tot je 18e jaar ben je gratis bij je ouders meeverzekerd voor de zorgverzekering. Hierna is het wettelijk verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Hierbij is het belangrijk dat de zorgverzekering wordt afgesloten vóór de eerste dag van de eerstvolgende maand nadat je 18 bent geworden. Als iemand bijvoorbeeld op 3 april 18 jaar is geworden, is het dus belangrijk dat de nieuwe zorgverzekering vóór 1 mei is afgesloten.

Het is echter ook mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Hiervoor gelden per verzekeraar andere procedures en regels. Wanneer je een bijzondere aandoening hebt, zoals een chronische klacht, dan is het belangrijk dat je hier goed rekening mee houdt.

Zodra je een zorgverzekering afsluit is het tevens verstandig om direct zorgtoeslag aan te vragen. Verdien je nog geen volwaardig salaris? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor compensatie op de maandelijkse zorgpremie.

Zorgtoeslag

Het aanvragen van zorgtoeslag doe je via de Belastingdienst. Dit kan worden gedaan op de officiële website van de Belastingdienst of via een formulier dat bij de Belastingdienst kan worden opgevraagd. De aanvraag, evenals het doorvoeren van eventuele wijzigingen van je gegevens, duurt gemiddeld 8 weken. Een aanvraag hoeft maar één keer gedaan te worden. Hierna krijg je elk jaar automatisch de vastgestelde zorgtoeslag uitgekeerd.

Momenteel is de maximale hoogte van de zorgtoeslag voor alleenstaanden vastgesteld op € 1.056,- per jaar, oftewel € 88,- per maand. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan de hoogte van je zorgtoeslag per jaar veranderen. Lees meer op onze ‘Zorgtoeslag’ pagina.

Jongerenverzekeringen en collectieve zorgverzekeringen

Als student heb je over het algemeen relatief weinig zorg nodig, mits je geen gebruik maakt van specialistische zorg. Hierdoor zijn jongeren over het algemeen een interessante doelgroep voor zorgverzekeraars, die dan ook diverse jongerenverzekeringen aanbieden. Deze zorgverzekeringen dekken alle zorg die in het basispakket is opgenomen, aangevuld met een beperkt aantal aanvullende verzekeringen, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, tandheelkundige zorg en zorg in het buitenland. Waar je goed op moet letten bij het kiezen van een studenten zorgverzekering is de keuze die hebt qua artsen, met dit overzicht krijg je een goed beeld van welke verzekeraar past bij jouw behoeften.

De meeste jongerenverzekeringen regel je volledig online. Medicijnen en herhaalrecepten bestel je dan in een online apotheek. Ook declaraties kun je uitsluitend online afhandelen. Mede hierdoor kunnen verzekeraars deze jongerenverzekeringen tegen een scherpere premie aanbieden dan veel andere zorgverzekeringen.

Het komt ook voor dat onderwijsinstellingen voor zowel hun medewerkers als hun leerlingen een collectief zorgcontract hebben afgesloten met een zorgverzekeraar. Hierdoor kunnen hogescholen en universiteiten zorgpakketten aanbieden met een collectieve korting. Dit betekent echter niet dat een collectieve zorgverzekering ook altijd de goedkoopste is. Het is daarom altijd verstandig om eerst de verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken.

Eigen risico

Wanneer je een basisverzekering hebt, zul je bepaalde zorg in het begin zelf moeten betalen voordat je gebruik kunt maken van je zorgverzekering. Dit bedrag wordt ook wel het eigen risico genoemd. De hoogte van het eigen risico verschilt per jaar. Voor 2019 is deze vastgesteld op € 385,-.

Wanneer je je eigen risico verhoogt, en dus besluit meer zorg uit eigen zak te betalen, dan daalt de premie die je maandelijks aan je zorgverzekeraar moet betalen. Als je over het algemeen weinig gebruik maakt van je zorgverzekering, kun je er eventueel voor kiezen om je eigen risico te verhogen. Dit houdt wel in dat je meer zult moeten betalen wanneer je onverwachts toch gebruik moet maken van de zorg.

Let op: soms adverteren zorgverzekeraars met bijzonder lage premies. Dit houdt meestal in dat ze het eigen risico al voor je naar € 885,- hebben verhoogd. Mocht je een goede gezondheid hebben en het geld op je rekening dan is dit eventueel het overwegen waard.

Studeren of stage lopen in het buitenland

Bij de meeste studies zit een stage inbegrepen, die soms ook in het buitenland kan worden gedaan. Ook kiezen veel studenten ervoor om tijdens hun studie een uitwisselingsstudie te volgen aan een onderwijsinstelling in een ander land.

Loopt je zorgverzekering door in het land waar je studeert, of zul je iets anders moeten regelen? De gevolgen voor je zorgverzekering bij een studie of stage in het buitenland zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het land waar je naartoe gaat en de soort stage die je volgt. Op de pagina ‘Studeren of stage lopen in het buitenland’ vind je alle regels en voorwaarden terug die bij jou van toepassing zijn.