Vrijwilligerswerk in het buitenland

Als u voor vrijwilligerswerk naar het buitenland vertrekt, kan dit gevolgen hebben voor uw zorgverzekering. Bovendien is het belangrijk om na te gaan wat wordt gedekt door de zorgverzekering en uw eventuele reisverzekering.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekeringen 2018 vergelijken?

Bekijk alle zorgpremies 2018 (per type zorgpolis), informatie over het eigen risico, de zorgtoeslag én het belangrijkste actuele nieuws rondom de zorgverzekeringen 2018. Alle belangrijke informatie in één overzicht.

 

Verzekeringsplichtig in Nederland

Of u verzekeringsplichtig blijft in Nederland hangt af van de duur van de periode die u in het buitenland verblijft ten tijde van uw vrijwilligerswerk.

Verblijf van korter dan 8 maanden in buitenland

Wanneer u slechts tijdelijk (tot 8 maanden) in het buitenland verblijft, bent u nog steeds een inwoner van Nederland. Het is dan ook overbodig om u uit te schrijven bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), wanneer u een half jaar weg bent. Als u korter dan een jaar in het buitenland verblijft, bent u verplicht uw zorgverzekering aan te houden. Deze regel vervalt alleen wanneer u gaat werken in het buitenland. Dit werk moet echter wel belastbaar zijn.

De regels van de Gemeentelijke Basis Administratie zijn niet evenredig aan die van de zorgverzekeraars. Als u bijvoorbeeld 10 maanden in het buitenland verblijft, bent u wel verplicht u uit te schrijven bij de GBA, terwijl u nog wel 2 maanden verzekeringsplichtig bent.

Verblijf van langer dan 8 maanden in buitenland

Wanneer u verwacht dat u binnen een periode van 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft , bent u verplicht om u uit te schrijven bij de Gemeentelijke Basis Administratie. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Doorgaans kan dit tot 5 dagen voor uw vertrek naar het buitenland. Dit betekent niet dat u automatisch bent uitgeschreven bij uw zorgverzekeraar. Wanneer u bent uitgeschreven bij het GBA behoudt u gewoon uw Nederlands paspoort. Tevens behoudt u uw sofinummer, waardoor een uitschrijving bij het GBA niet betekent dat u geen Nederlander meer bent. Wel verliest u bij uitschrijving uw recht op zaken als bijstand, AOW, kinderbijslag en WIA.

Indien u geen belemmeringen heeft (zoals kinderbijslag of een huis via de gemeente) dan kunt u de basisverzekering opzeggen per datum vertrek. Hier zijn echter uitzonderingen op, waardoor het verstandig is uw zorgverzekeraar van tevoren te raadplegen. Als u eenmaal terug bent, kunt u zich weer aanmelden voor de basisverzekering, die van start gaat wanneer u weer verzekeringsplichtig bent, op de datum van uw terugkeer in Nederland.

Aanvullende reisverzekeringen voor vrijwilligerswerkers in het buitenland

Als u vertrekt naar het buitenland is het aan te raden om te kiezen voor een aanvullende reisverzekering. Tevens bestaan er speciale aanvullende reisverzekeringen voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Wat zijn de verschillen?

Aanvullende zorgverzekering

Over het algemeen dekt uw Nederlandse zorgverzekering de kosten van een noodzakelijke ingreep in het buitenland. De verzekeraar dekt dit echter wel volgens het Nederlandse tarief. Mochten de zorgkosten in het land waar u verblijft hoger liggen, dan moet u zelf het verschil bij betalen. Dit kunt u voorkomen door een aanvullende reisverzekering af te sluiten die het verschil tussen het buitenlandse tarief en het Nederlandse tarief dekt.

Een andere reden om voor een aanvullende reisverzekering te kiezen is de mogelijkheid om versneld terug te kunnen keren naar Nederland. Bijvoorbeeld om bij een plotseling overlijden van een familielid de begrafenis bij te kunnen wonen. De kosten van het vervoer terug naar Nederland worden vergoed bij dit soort tussentijdse bezoeken.

Speciale aanvullende zorgverzekering voor vrijwilligers

Bij bepaalde vormen van vrijwilligerswerk, zoals bouwwerkzaamheden, wildlifeprojecten of medisch werk met wederzijds besmettingsgevaar is een aanvullende reisverzekering niet voldoende. Medische kosten worden namelijk in sommige gevallen alleen gedekt wanneer u een gespecialiseerde verzekering afsluit.
Vraag daarom bij het afsluiten van een reisverzekering uw (zorg)verzekeraar om advies. ABN is een van de weinige verzekeraars die vrijwilligerswerk in het buitenland dekt. Op hun website kunt u uitsluitsel vinden of uw vrijwilligerswerk door hen gedekt wordt.

Overige handige informatie

On-the-job verzekering

Het kan voorkomen dat je een verzekering – de zogenaamde ‘On-the-job verzekering’ – krijgt aangeboden via de werkplek / stageplek. Vaak is dit niet voldoende. Het komt namelijk voor dat de on-the-job verzekering alleen dekking biedt tijdens werkuren, en niet tijdens (werkgerelateerde) excursies of een tussentijdse rondreis door de omgeving.
Voor de zekerheid is het altijd beter om een complete reisverzekering af te sluiten.

Vergoeding vaccinaties

Vrijwilligerswerk kan veel eisen van uw fysieke en mentale conditie. Neem daarom voor vertrek contact op met uw huisarts/tropenarts voor een gezondheidscheck. Deze check wordt doorgaans vergoed als u hiervoor aanvullend bent verzekerd. U bent er dan tevens zeker van dat u de juiste vaccinaties en/of de juiste (malaria) pillen hebt.

Kijk ten minste 6 weken voordat u op reis gaat naar welke vaccinaties er nodig zijn. Hierbij is het belangrijk om te letten op het volgende: uw leeftijd en fysieke gezondheid, de bestemming, de verblijfsduur, de soort reis die u gaat maken en de eventuele activiteiten die u tijdens uw reis wilt ondernemen. De vaccinaties worden vaak volledig vergoed, op voorwaarde dat u hier aanvullend voor bent verzekerd. De regels voor vergoeding verschillen per verzekeraar. Het kan voorkomen dat u zich zult moeten laten vaccineren bij een gecontracteerd zorgverlener, om een vergoeding te ontvangen.

Algemeen gezien heeft u in landen buiten West-Europa een hogere kans op infecties. Dit komt omdat in deze landen ziekteverwekkers zijn te vinden die in Nederland niet voorkomen. Dit is veelal te wijten aan het feit dat de algemene hygiëne en/of sanitaire voorzieningen soms slechter zijn dan in ons land.

Vaccinaties per continent:

Afrika
Voor het grootste deel van de Afrikaanse landen wordt vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DTP), hepatitis A en het slikken van malaria medicatie geadviseerd. Voor sommige landen in Afrika is vaccinatie tegen gele koorts vereist.

Azië

Bij een reis naar de meeste Aziatische landen wordt vaccinatie tegen DTP, buiktyfus, hepatitis A en het innemen van malariatabletten aanbevolen. Dit geldt tevens voor toeristen die enkel een strandvakantie hebben gepland. Uitzonderingen op de regels zijn Japan, Singapore en Hong Kong.

Oost Europa
Bij een bezoek aan de meeste Oost-Europese landen worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Dit heeft voornamelijk te maken met het verhoogde risico om daar in onhygienische omstandigheden te verkeren. In een enkel geval worden malariatabletten geadviseerd.

Zuid-Amerika
Bij de meeste reizen naar Latijns Amerika worden vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen. Afhankelijk van het gebied waarnaar u afreist, kunt u het beste ook malariapillen meenemen, alsmede u laten vaccineren tegen gele koorts.

EHIC (European Health Insurance Card)

Indien u voor 8 maanden of korter vrijwilligerswerk gaat doen in een EU lidstaat én geen aanvullende zorgverzekering afsluit, dan kunt een EHIC aanvragen.
Iedereen in het bezit van een Nederlandse basiszorgverzekering, kan via zijn of haar verzekeraar een EHIC (European Health Insurance Card) aanvragen. Met de EHIC kaart heeft u tijdens een verblijf in een van de lidstaten van de Europese Unie, alsmede een aantal andere landen, recht op de noodzakelijke medische zorg.

De lidstaten waarbinnen de EHIC geldig is, zijn: Denemarken, Finland, Duitsland Belgie, Luxemburg, Ierland, Griekenland, Italie, Oostenrijk, Zweden, Het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Spanje, Polen, Estland, Letland, Lithouwen, Slowakije, Tsjechie, Hongarije, Slovenie, Polen, Malta, Cyprus (het Griekse deel) Bulgarije en Roemenie. U kunt de verzekeringspas ook gebruiken in Australie, Noorwegen, Zwitserland, Macedonie, Ijsland en Liechtenstein.

De zorgverlener in het buitenland declareert de zorg vervolgens bij uw zorgverzekeraar, zodat u deze kosten niet zelf hoeft voor te schieten. Mochten de zorgkosten in het andere land hoger liggen, dan bestaat de kans dat een deel van de kosten voor uw rekening zijn. Dit kunt u voorkomen door een aanvullende reisverzekering af te sluiten.