Zorgverzekering kiezen?

5 Tips voor een goedkopere polis in 2022!

Naast het op het juiste moment opzeggen en opnieuw afsluiten van uw zorgverzekering voor 2022, zijn er verschillende bespaartips die u kunt gebruiken om fors te besparen op uw zorgkosten.

Belangrijke overwegingen voor het besparen op de zorgkosten zijn het kiezen van een zorgverzekeraar met een lage premie of het wel of niet nemen van aanvullende verzekeringen.

Daarom geven we u hier uitleg over hoe u op deze overwegingen kunt besparen. En vooral ook waarom u voor het een of het ander zou moeten kiezen.

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Overstappen van zorgverzekering in 2021

Alle zorgpremies 2022 zijn bekend, en  het mogelijk om over te stappen voor uw zorgverzekering in 2022. Lees alle belangrijke informatie in één overzicht.

1. Afsluiten zorgverzekering via het internet

Mocht u tevreden zijn met uw huidige verzekeraar en denken dat er niks te besparen valt, dan is overstappen op een internetpolis wellicht een optie.

Uit diverse berekeningen blijkt namelijk dat zulke internetlabels ongeveer 10 procent goedkoper zijn dan de basisverzekering die niet via internet is afgesloten. En dit terwijl wettelijk bepaald is dat de dekking daarvan exact hetzelfde moet zijn.

2. Eigen risico 2022

Bent u iemand die weinig gebruik maakt van zorg en dus weinig medische kosten denkt te maken, dan kunt u ervoor kiezen om het vrijwillig eigen risico te verhogen. Het eigen risico voor 2019 is vastgesteld op € 385,-.

Om in 2019 op de kosten van uw maandelijkse zorgpremie te besparen, is het wellicht verstandig om een overweging te maken vrijwillig het eigen risico te verhogen. Soms kan een korting wel oplopen tot € 300,- (op jaarbasis) bij een vrijwillige verhoging van € 500,-.

U kunt er voor kiezen om een laag eigen risico te hebben en alle kosten door de verzekering te laten betalen, maar soms is het zelf betalen van de kosten en het eigen risico verhogen, verstandiger. Let op! Voor het eigen risico zijn enkele vormen van zorg uitgesloten, namelijk:

  • Het bezoek aan de huisarts
  • De verloskundige zorg
  • De kraamzorg
  • Het jeugdpakket tandheelkundige zorg voor jongeren tot 18 jaar
  • Alle zorg uit de aanvullende zorgverzekering

3. Goedkope basiszorgverzekering

De basisverzekering mag dan bij elke verzekering dezelfde primaire zorg dekken, toch lopen de premies voor het basispakket aanzienlijk uiteen. Dit verschil zit hem onder andere in de drie varianten die worden aangeboden:

Naturapolis; de verzekeraar is verplicht tot het verstrekken van zorg
Restitutiepolis; de verzekeraar is verplicht tot het vergoeden van de kosten voor de zorg
Combinatiepolis; een combinatie tussen Naturapolis en Restitutiepolis
Budgetpolis; budgetvariant van de naturapolis, met een ingeperkte selectie aan zorgaanbieders

En ook in de service kan een verschil zitten, waar uiteindelijk dus een duurdere premie uit voort kan vloeien.

4. Wel of geen extra tandartsdekking in de zorgverzekering?

Alhoewel de vrije tarieven van de tandartsen nog ter discussie staan, is het verstandig om hier een juiste vergelijking voor te maken. Het kan voorkomen dat de tandarts hogere tarieven in rekening brengt dan de tandartsverzekering vergoed. Enkele zorgverzekeraars hanteren wel een maximaal vergoedingstarief. Vindt u dit belangrijk informeer dan welke verzekeringen dit zijn. Anders is de kans dat u mee moet gaan betalen zeer groot. En de kosten voor bijvoorbeeld een kroon kunnen hoog oplopen.

5. Wel of niet aanvullend verzekeren in 2022?

We zijn met zijn allen een van de best verzekerde volkeren op aarde. En niet alleen dat, we zijn ook nog eens het volk dat de meeste overbodig afgesloten verzekeringen heeft. De keuze aan aanvullende verzekeringen is in Nederland heel groot en ongeveer 90% van de mensen heeft een aanvullende verzekering.

De aanvullende verzekeringen kunnen enorm variëren in prijs. Sommige goedkope verzekeringen kosten slechts 4 euro extra per maand, terwijl andere hele dure polissen soms wel tot in de 1000 euro per maand lopen.

Aangezien het niet verplicht is om uw basisverzekering bij dezelfde verzekeraar te hebben als uw aanvullende verzekering, is goed kijken en oriënteren op aanvullende verzekeringen de moeite waard. Wellicht wel handig om te weten en niet bij iedereen bekend, is het feit dat het basispakket bij elke verzekering gelijk is. Bent u tevreden met een basispakket dan is aanvullend verzekeren dus niet noodzakelijk.

Vooral mensen die de afgelopen jaren nauwelijks beroep deden op de aanvullende zorgverzekering, is het geheel stopzetten of verlagen van de dekking een overwegen waard. Eventuele extra kosten zoals fysiotherapie, ooglaserbehandelingen of zorghotels moeten dan wel zelf betaald worden.

Maar het tegenovergestelde kan ook het geval zijn, misschien heeft u de afgelopen jaren juist enorm veel zorgkosten gehad en wilt u in de toekomst niet meer voor verrassingen komen te staan. Een uitgebreidere polis met een beter passende dekking kan dan juist vaak veel geld besparen.


Lees ook
Vaccinatiegraad covid-19 in slechts 9 gemeenten hoger dan het rijksvaccinatieprogramma

Iedereen kent inmiddels wel de kaartjes met vaccinatiegraad per gemeente,…