Zorgtoeslag

Vrijwel iedereen in Nederland (vanaf 18 jaar en ouder) is verplicht verzekerd tegen ziektekosten. Hiervoor betaalt men verplicht de zorgpremie. In veel gevallen kan men in aanmerking komen voor een tegemoetkoming voor deze kosten in de vorm van de zogenaamde ‘zorgtoeslag’. Met deze zorgtoeslag kunt u een deel van de verplichte kosten voor uw zorgverzekering betalen.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekering? Vergelijk alle zorgverzekeraars

Vergelijk alle zorgverzekeringen voor 2019 op basis van premie, dekking en polisvoorwaarden. Met de zorgvergelijker van het Zorgverzekering Informatie Centrum ziet u snel wat voor u de goedkoopste zorgverzekering van het komende jaar is.

 

Op deze pagina treft u de belangrijkste aandachtspunten bij de zorgtoeslag aan:

Hoe hoog kan de zorgtoeslag zijn?

De hoogte van de zorgtoeslag is aan een maximum gebonden dat voor 2019  net als voorgaande jaren is gekoppeld aan de nominale premie voor de zorgverzekering

Of u ook daadwerkelijk in aanmerking komt voor deze bijdrage, alsmede de hoogte van uw zorgtoeslag, is afhankelijk van uw inkomen en uw vermogen. Hierbij geldt: hoe hoger uw inkomen, des te lager de eventuele zorgtoeslag. Personen onder de 18 jaar hebben geen recht op zorgtoeslag, omdat voor hen de zorgverzekering gratis is.

Wilt u precies weten of u recht hebt op zorgtoeslag? Kijkt u dan op de officiële website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag

Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen, moet u aan ten minste de volgende voorwaarden voldoen:

 • U bent meerderjarig (18 jaar of ouder) en dus verplicht om een zorgverzekering af te sluiten.
 • U hebt recht op toeslagen via uw Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. Ook uw eventuele toeslagpartner dient in het bezit te zijn van de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
 • U bent verzekerd bij een Nederlandse zorgverzekeraar en betaalt daarmee premie voor de basisverzekering.
 • U verdient als alleenstaande minder dan € 26.316,- per jaar (2015).
 • U hebt een toeslagpartner en uw gezamenlijke inkomen is minder dan € 32.655,- per jaar (2015).
 • U hebt als alleenstaande niet meer vermogen dan € 103.423,- (2015) of met toeslagpartner niet meer gezamenlijk vermogen dan € 124.753,-(2015).

Zorgtoeslag ontvangen indien u in het buitenland woont

Wanneer u woont in een EU-land*, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, of in een land dat een sociaalzekerheidsverdrag** heeft met Nederland, kunt u zorgtoeslag ontvangen als u voldoet aan ten minste één van de volgende voorwaarden:

 • U of uw toeslagpartner woont in het buitenland, maar u geniet in Nederland een inkomen, uitkering of pensioen.
 • U (of uw toeslagpartner) woont in het buitenland, maar u bent een gezinslid van iemand die in Nederland een inkomen, uitkering of pensioen geniet.

Verder dient u te allen tijde aan de overige voorwaarden voor inwoners van Nederland te voldoen.

* De volgende landen behoren tot de Europese Unie (EU-landen):

BelgiëHongarijePolen
BulgarijeIerlandPortugal
CyprusItaliëRoemenië
DenemarkenKroatiëSlovenië
DuitslandLetlandSlowakije
EstlandLitouwenSpanje
FinlandLuxemburgTsjechië
FrankrijkMaltaVerenigd Koninkrijk
GriekenlandOostenrijk

Let op! De volgende landen horen niet bij de Europese Unie en zijn dus geen EU-landen:

AndorraMonacoVaticaanstad
AntillenHet eiland ManZwitserland
KanaaleilandenSan Marino

** De volgende landen hebben een sociaalzekerheidsverdrag met Nederland:

AustraliëMarokkoTurkije
Bosnië-HerzegovinaMontenegroZwitserland
KaapverdiëServië
MacedoniëTunesië

Zorgtoeslag ontvangen wanneer u in Nederland woont, maar in het buitenland werkt

Indien u in Nederland woont en in het buitenland werkt, hebt u geen Nederlandse zorgverzekering. U bent dan verzekerd in het land waar u werkt. Daarom komt u niet in aanmerking voor zorgtoeslag.

Gedetacheerd in het buitenland

Indien u door een Nederlandse werkgever in het buitenland bent gedetacheerd en in het bezit bent van een A1-verklaring, dient u een zorgverzekering in Nederland te hebben. U kunt dan tevens in aanmerking komen voor zorgtoeslag.

Zorgtoeslag wanneer uw toeslagpartner in het buitenland is verzekerd

Hebt u zelf een zorgverzekering in Nederland, maar uw toeslagpartner in het buitenland? Dan krijgt u de helft van de toeslag voor iemand met een toeslagpartner die wel in Nederland is verzekerd. Het inkomen van uw toeslagpartner wordt meegerekend om uw gezamenlijk vermogen te bepalen en heeft dus ook invloed op de hoogte van uw zorgtoeslag.

Zorgtoeslag aanvragen/wijzigen

Zorgtoeslag aanvragen of uw gegevens betreffende de zorgtoeslag wijzigen doet u via de Belastingdienst. Dit doet u of via de officiële website van de Belastingdienst of middels een formulier dat u via de Belastingdienst kunt opvragen. Een dergelijke aanvraag of wijziging heeft circa acht weken nodig voor de uiteindelijke verwerking van de nieuwe gegevens.

Een aanvraag hoeft maar één keer gedaan te worden. Vervolgens ontvangt u ieder jaar automatisch de toegewezen zorgtoeslag.

Zelf wijzigingen doorgeven
U bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen die van invloed kunnen zijn op de hoogte van uw zorgtoeslag. Het tijdig doorgeven van de volgende veranderingen voorkomt dat u te weinig of juist teveel zorgtoeslag ontvangt:

 • U gaat trouwen of samenwonen.
 • U en uw partner of echtgenoot/echtgenote gaan uit elkaar.
 • Uw inkomen, of dat van uw toeslagpartner verandert.
 • U wilt de rekening wijzigen waarop u de zorgtoeslag ontvangt.
 • U wilt de zorgtoeslag stopzetten.

Naast de bovengenoemde veranderingen zijn er nog meer redenen waarbij u de Belastingdienst dient in te lichten. Voor een volledig overzicht verwijzen wij u door naar de site van de Belastingdienst.