De zwangerschap: wat komt erbij kijken?

Hoewel de zwangerschap door velen wordt gezien als een van de meest bijzondere momenten in het leven, komen er een hoop zaken bij kijken. Welke zorg wordt er bijvoorbeeld wel of juist niet vergoed door de zorgverzekering? En welke zaken moet u alvast gaan regelen? Met een goede voorbereiding bent u in elk geval al aardig op weg.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekering 2018

Bent u benieuwd naar de actuele informatie over de zorgverzekeringen in 2018? Bekijk dan onze pagina over de zorgverzekering 2018. Alle belangrijke informatie in één overzicht.

 

Wie moet u op de hoogte brengen van uw zwangerschap?

Zodra u weet dat u zwanger bent, is het verstandig om betrokken partijen, zoals uw huisarts en uw zorgverzekeraar, zo snel mogelijk in te lichten. Zij kunnen u voorzien van informatie en advies over de zwangerschap. Bovendien kunt u hier gelijk terecht voor eventuele vragen.

Informeer uw huisarts

Bij sommige huisartsen is alleen het melden van de zwangerschap afdoende, maar het kan ook voorkomen dat uw huisarts een afspraak met u wil maken. Zeker als het uw eerste zwangerschap betreft, of als u bepaalde medicijnen gebruikt, kan de huisarts het nodig achten u te spreken.

Bent uw ongewenst zwanger en overweegt u abortus, dan kunt u bij de huisarts terecht voor meer informatie over eventuele vervolgstappen.

Informeer uw tandarts

Gaat u tijdens uw zwangerschap naar de tandarts, dan is het belangrijk dat u bij uw tandarts aangeeft dat u zwanger bent. De tandarts weet dan welke verdovingen wel of niet gebruikt mogen worden. Daarnaast is het maken van röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap absoluut af te raden. Zeker in de eerste drie maanden van de zwangerschap kan de straling die vrijkomt schadelijk zijn voor het kindje.

Informeer uw zorgverzekeraar

Het is raadzaam ook uw zorgverzekeraar op de hoogte te stellen van de zwangerschap. Uw verzekeraar kan u namelijk vertellen welke zorg wel of niet wordt vergoed door uw zorgverzekering, en bij welke verloskundige u terecht kunt. Houd er rekening mee dat als uw verloskundige geen contract heeft met uw zorgverzekeraar, een groot deel van de kosten niet zal worden vergoed. Het is daarom aan te raden dit vooraf te controleren.

Zwangerschapscontroles

Binnen de eerste 5 weken van uw zwangerschap kunt u met uw verloskundige een afspraak maken voor de eerste zwangerschapscontrole. Deze eerste afspraak vindt dan meestal tussen de eerste 8 tot 11 weken van de zwangerschap plaats. Uw verloskundige zal u tijdens de afspraak een aantal vragen stellen, bijvoorbeeld of de zwangerschap gewenst is en of u bepaalde geneesmiddelen gebruikt. Over het algemeen vinden er 11 controles plaats, verspreid over de zwangerschap.

Voorbereiding

Voor de eerste afspraak met de verloskundige moet u de volgende documenten meenemen:

 • Uw zorgverzekeringspas;
 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart);
 • Gegevens over een eventuele vorige zwangerschap.

Tijdens het gesprek zal de verloskundige u een aantal vragen stellen. Het is daarom raadzaam om in ieder geval de volgende informatie alvast voor uzelf te noteren:

 • Wanneer de eerste dag van uw laatste menstruatie was;
 • Hoe vaak en hoe regelmatig u ongesteld was voor de zwangerschap;
 • Wanneer uit de zwangerschapstest bleek dat u zwanger was;
 • Eventueel wanneer u gestopt bent met de pil;
 • Eventueel welke ziekten er in de familie voorkomen.

 

Termijnecho

Tijdens de eerste afspraak met uw verloskundige krijgt u doorgaans ook uw eerste echo, de zogenaamde ‘termijnecho’. De termijnecho wordt over het algemeen door een verloskundige of echoscopist uitgevoerd. Op basis van de eerste dag van uw laatste menstruatie, en aan de hand van de echo kan de verloskundige of echoscopist een schatting maken van de zwangerschapsduur. Ook zal de echo uitwijzen of u in verwachting bent van een eenling of een meerling. De echo betreft in principe een uitwendige echo, maar het kan voorkomen dat de verloskundige of echoscopist u vraagt om ook een inwendige echo te doen. Dit is in sommige gevallen nodig om een beter beeld van de situatie te krijgen.

20-weken echo

Wanneer u ongeveer 16 weken (zo’n 4 maanden) zwanger bent, kunt u bij uw verloskundige een Structureel Echoscopisch Onderzoek (ook wel ‘20-weken echo’ genoemd) aanvragen. De 20-weken echo valt onder prenatale screening en is bedoeld om te achterhalen of het kindje bepaalde lichamelijke afwijkingen heeft, zoals een hartafwijking, open ruggetje of open schedel. Tijdens het onderzoek zal tevens worden beoordeeld of het kindje na de geboorte levensvatbaar zou zijn. Als blijkt dat dit niet het geval is, kunnen ouders voor een moeilijke keuze komen te staan, namelijk of zij de zwangerschap willen uitdragen of deze willen afbreken. De 20-weken echo is geheel op vrijwillige basis. U hoeft er dus geen gebruik van te maken als u dit niet wilt.

Welke zaken kunt u alvast regelen?

Hoewel de zwangerschap best een tijdje duurt, zult u merken dat de tijd razendsnel voorbij gaat. Het is daarom verstandig om u goed voor te bereiden. Zeker in de beginfase van uw zwangerschap kunt u al een hoop (praktische) zaken regelen.

Kraamzorg

Na de eerste afspraak met de verloskundige kunt u zich bij uw zorgverzekeraar aanmelden voor kraamzorg. Bij de meeste zorgverzekeraars kunt u dit via de website of telefonisch doen. Het is belangrijk dat u zich tijdig aanmeldt voor de kraamzorg – bij de meeste zorgverzekeraars dient dit namelijk al binnen de eerste 20 weken van de zwangerschap te gebeuren. Als u zich te laat aanmeldt voor kraamzorg, heeft u kans dat het kraamcentrum van uw keuze niet (meer) beschikbaar is.

Kraampakket

Naast het aanmelden voor kraamzorg, kunt u bij de meeste zorgverzekeraars ook een gratis kraampakket aanvragen. Deze wordt dan rond de 7e maand van de zwangerschap bij u thuisbezorgd. Houd er rekening mee dat u bij sommige zorgverzekeraars alleen een gratis kraampakket kunt ontvangen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Kinderopvang

Mocht u na de zwangerschap (weer) aan het werk willen, dat is het aan te raden zo vroeg mogelijk te informeren naar de mogelijkheden rond kinderopvang. Veel kinderdagverblijven en gastouderbureaus kennen namelijk een lange wachtlijst. Door u tijdig in te schrijven is de kans groter dat u bij het gewenste bureau terecht kunt.

Zwangerschapscursus

Vanaf de 10e week van de zwangerschap kunt u zich inschrijven voor een zwangerschapscursus, zoals zwangerschapsgym of -yoga. Voor een volledige cursus betaalt u meestal tussen de 100 en 150 euro. Voor een losse les betaalt u ongeveer 7,50 tot 15 euro. Om deze kosten vergoed te krijgen kunt u eventueel een aanvullende verzekering afsluiten.

Pret-echo

Voor het vaststellen van het geslacht van de baby kunt u een zogenaamde ‘pret-echo’ aanvragen. Houd er rekening mee dat de zogenaamde 20-weken echo is bedoeld voor het opsporen van eventuele afwijkingen bij de baby, en niet voor het vaststellen van het geslacht. Hoewel sommige echoscopisten tijdens de 20-weken echo aan u zullen vragen of u het geslacht van het kindje wilt weten, zijn zij niet verplicht deze informatie te verstrekken. Wilt u toch graag weten of u zwanger bent van een jongetje of een meisje, dat biedt een pret-echo uitkomst. Deze echo is puur voor de lol en niet bedoeld om eventuele afwijkingen op te sporen. Pret-echo’s worden doorgaans vanaf de 16e of 17e week van de zwangerschap gedaan, omdat het geslacht pas vanaf dat moment zichtbaar is. Bij sommige pret-echo’s kunnen, tegen betaling, ook foto’s of DVD’s worden gemaakt die u mee naar huis kunt nemen. Omdat een pret-echo niet op medische gronden wordt uitgevoerd, wordt deze niet vergoed door de basisverzekering. De kosten van een pret-echo kunnen doorgaans flink uiteenlopen. Afhankelijk van de ‘extraatjes’, zoals kwaliteitsfoto’s en DVD’s, die u bij de pret-echo wilt aanschaffen kunnen de kosten variëren van rond de 30 euro tot 250 euro. De kosten van een pret-echo worden over het algemeen niet vergoed door een aanvullende verzekering.

Cursus borstvoeding

Wanneer u 8 maanden zwanger bent kunt u beginnen met de borstvoedingscursus. Het is raadzaam al voor de geboorte van uw kindje te beginnen met de cursus, omdat u dan beter voorbereid bent als het kindje eenmaal geboren is. Het is uiteraard ook mogelijk om de cursus na de geboorte van uw kindje te volgen. Mocht u na de geboorte problemen ondervinden met de borstvoeding, dan kunt u eventueel de hulp van een lactatiekundige inschakelen.

Een borstvoedingscursus bestaat meestal uit twee bijeenkomsten van 1,5 tot 2 uur. De kosten van een borstvoedingscursus hangen onder andere af van de grootte van de groep, de duur van de cursus en de praktijk waar de borstvoedingscursus gegeven wordt. De kosten liggen meestal tussen de 25 en 50 euro per persoon. Bij sommige praktijken mag u gratis uw partner meenemen, bij andere praktijken betaalt u een (kleine) extra bijdrage. Deze kosten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt hier eventueel een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Bekkenfysiotherapie

Bij een zwangerschapscursus gegeven door een fysiotherapeut, krijgt u waarschijnlijk al aardig wat informatie en tips voor klachten rond het bekken en de lage rug. Wanneer uw klachten verergeren, en een ‘gewone’ fysiotherapeut u niet meer verder kan helpen, kunt u bekkenfysiotherapie overwegen. Bij een bekkenfysiotherapeut leert u de spieren van de bekkenbodem op een bewuste manier te gebruiken. Ook krijgt u inzicht in specifieke oefeningen die helpen bij het tegengaan van de klachten. De bekkenfysiotherapeut geeft hier gespecialiseerd advies en begeleiding bij:

 • Bij de volgende klachten kan bekkenfysiotherapie uitkomst bieden:
 • Bij ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
 • Als u vaak heel nodig moet plassen en/of ontlasten, wat u bijna niet tegen kunt houden;
 • Als u zeer vaak moet plassen en/of ontlasten;
 • Als u niet goed uit kunt plassen of moeite heeft met de ontlasting (het voelt bijvoorbeeld alsof er ontlasting achterblijft in de darmen);
 • Bij een verzakking van de blaas, de baarmoeder of de darmen;
 • Bij pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
 • Als u seksuele problemen heeft door te hoge spierspanning of te lage spierspanning in de bekkenbodem of doordat u de bekkenbodemspieren niet goed gebruikt;
 • Voor en na operaties in de onderbuik;
 • Als begeleiding, bewustwording, ontspanning en training van de spieren in en rond het bekken tijdens de zwangerschap en rond de bevalling.

De gemiddelde kosten van een bekkenfysiotherapiebehandeling liggen ongeveer rond de 40 tot 50 euro per zitting. Daar komen in de meeste gevallen nog kosten bij voor een screening, en kosten voor een intake en onderzoek. De kosten van behandelingen aan huis liggen doorgaans hoger dan de kosten van behandelingen op de praktijk. Bekkenfysiotherapie wordt niet vergoed via de basisverzekering. U kunt hier desgewenst een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Kosten bekkenfysiotherapie

HandelingKosten
Screening€ 10 – €16
Intake / Onderzoek€ 40 – € 50
Bekkenfysiotherapiebehandeling€ 40 – € 50
Bekkenfysiotherapiebehandeling aan huis€ 60 – € 70

 

Meer informatie

 


 

Lees ook
Vaccinatiegraad covid-19 in slechts 9 gemeenten hoger dan het rijksvaccinatieprogramma

Iedereen kent inmiddels wel de kaartjes met vaccinatiegraad per gemeente,…