Vaker wachttijd voor vergoeding van orthodontie vanuit zorgverzekering

Geschreven op

43% van de zorgverzekeraars heeft een wachttijd van een jaar voor vergoedingen van kosten ten behoeve van orthodontie voor kinderen. Dit blijkt uit een analyse van financieel expert Independer, dat consumenten oproept extra goed te kijken naar deze aanvullende dekking bij de zorgverzekering vergelijking voor 2022.

Voorzichtiger beleidAfgelopen jaar hanteerde nog 29% verzekeraars een wachttijd voor het aanvullend orthodontiepakket. Voor komend jaar is dit aandeel gestegen naar 43%, hetgeen getuigt van een voorzichtiger beleid vanuit zorgverzekeraars. Orthodontie voor kinderen gaat vaak gepaard met hoge zorgkosten, bijvoorbeeld in het geval van een dure beugel. Verzekeraars proberen dit soort hoge kosten uit te stellen, dan wel te mijden aan de hand van wachttijd. Klanten moeten dus eerst een jaar verzekerd zijn voordat ze recht hebben op vergoeding vanuit de zorgverzekering.

Angst voor zorgmijding
In 2016 deed het ZIC onderzoek naar zorgmijding, waaruit bleek dat gemiddeld 9% van de respondenten de tandarts wel eens gemeden wegens de angst voor kosten afkomstig uit eventuele vervolgbehandelingen bij onder andere de orthodontist.

ZIC hoopt dat ouders van kinderen die dit jaar eigenlijk een beugel nodig hebben, te allen tijde kiezen voor het welzijn en gezondheid van hun kind. ‘’Kinderen die in 2020 eigenlijk naar de orthodontist zouden moeten voor een beugel, krijgen deze mogelijk niet vergoedt. In dit geval is de optie eigenlijk alleen om zelf op te draaien voor de kosten. De kosten hiervan kunnen fors oplopen, maar de orthodontist mijden is nog een slechtere keuze in onze ogen.’’