Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Geschreven op door Jetty Overdijk

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor hun zorgpremie, zo verwacht het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.). De verwachting ligt in lijn met die van platform Independer, dat eerder aangaf dat ‘’de eerste premie bekendmaking van DSW een goede indicator is voor de uiteindelijke premie.”

DSW-premie geeft goede indicatie
Een maand geleden maakte DSW traditiegetrouw als eerste de zorgpremie voor 2019 bekend. De verzekeraar in Schiedam verhoogt de premie met 4,50 euro per maand. Als reden noemt de verzekeraar onder andere stijgingen van loonkosten, prijsstijgingen en een toename in gebruik van geneesmiddelen; die duurder en specialistischer worden.

Eigen risico ook komend jaar 385 euro
Het kabinet maakte reeds bekend dat het eigen risico komend jaar 385 euro zal blijven. Deze beslissing is genomen om opstapeling van zorgkosten te voorkomen. Men kan vrijwillig het eigen risico verhogen tot 885 euro (per jaar). Mensen die hiervoor kiezen kunnen rekenen op een korting van de zorgverzekeraar.

Premieverschillen groot door buffers
Uiterlijk 12 november 2018 moeten zorgverzekeraars hun premies voor het komende jaar bekend maken. Aalt van Bokhorst, zorgspecialist bij Independer, verwacht grote verschillen.
‘’…Uiteindelijk is de vaststelling van de premies aan de zorgverzekeraars zelf.’’, aldus Van Bokhorst. Door flinke verschillen in de aangelegde buffers zullen de premieverschillen tussen de verzekeraars wel toenemen, is zijn verwachting.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.