Collectieve zorgverzekering minima 2017

Chronisch zieken, gehandicapten en mensen met een laag inkomen (minima) gaan komend jaar slechts één euro vooruit op de zorgverzekering.

Dit blijkt uit bureauonderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.), waarbij gemeentelijke minimavoorzieningen, zorgtoeslag en zorgkosten voor 2017 binnen 60 gemeenten werden onderzocht. De financiële situatie voor minima die gebruik maken van een collectieve zorgverzekering, zal in 2017 nauwelijks verbeteren.

 

Lees ook
Zorgverzekeringen Vergelijken
Zorgverzekering? Vergelijk alle zorgpremies & sluit direct af

Vergelijk alle zorgverzekeringen voor 2019 op basis van premie, dekking en polisvoorwaarden. Bij het Zorgverzekering Informatie Centrum ziet  u snel wat voor u de goedkoopste zorgverzekering 2019 is.

Gemeentelijke bijdrage licht gestegen

Minima kunnen bij veel gemeenten een zogeheten collectieve zorgverzekering afsluiten. Gemeenten komen mensen die op deze manier een zorgverzekering afsluiten met een uitgebreidere dekking, financieel tegemoet met een compensatiebijdrage.

In 2017 betalen de onderzochte gemeenten maandelijks gemiddeld zo’n 19 euro mee aan de zorgpremie voor minima (16 euro in 2016). De gemeentelijke bijdrage stijgt hiermee met 3 euro, terwijl de zorgpremie voor het basispakket gemiddeld met ruim 7 euro per maand stijgt. Bij aanvullende dekkingen is dit verschil zelfs hoger.

Marginaal zorgaanbod voor minima

Bij de meeste gemeenten hebben minima geen keuze als zij een collectieve zorgverzekering willen afsluiten. Om die reden zijn zij zeer beperkt in de keuzemogelijkheden. Echter kunnen Nederlandse gemeenteambtenaren, zoals afgesproken in de CAO voor gemeenten, kiezen uit 3 verzekeraars voor een collectieve zorgverzekering.

Onder de 60 onderzochte gemeenten biedt slechts één gemeente drie keuzemogelijkheden aan; Gemeente Eindhoven. 12 gemeenten bieden twee collectieve zorgverzekeringsmogelijkheden aan. Hieronder vallen o.a. de gemeenten Den Haag, Rijswijk, Nijmegen, Assen, Lelystad en Den Bosch.

45 onderzochte gemeenten bieden minima één mogelijk zorgverzekering, terwijl zij eigen ambtenaren keuze uit drie mogelijke zorgverzekeraars met een collectiviteitskorting geven. Hiertoe behoren o.a. Amsterdam, Rotterdam en Maastricht.

Zilveren Kruis nog steeds hoge kortingen voor ambtenaren.

Sinds 2017 geven gemeenten geen tegemoetkomingen meer aan ambtenaren die een collectieve zorgverzekering bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis hebben afgesloten. Toch worden gemeenteambtenaren nog steeds gecompenseerd door Zilveren Kruis zelf. De zorgverzekeraar heeft namelijk nog steeds voordelige collectieve zorgverzekering pakketten voor aan ambtenaren.

Stijging van de zorgtoeslag

Een andere manier waarop minima worden gecompenseerd, is de zorgtoeslag. De zorgtoeslag wordt door de overheid uitgekeerd om mensen met een laag inkomen te compenseren voor hoge zorgkosten.

In 2016 steeg de zorgtoeslag voor alleenstaanden naar 83 euro per maand (stijging van 5 euro). In 2017 stijgt de zorgtoeslag wederom met 5 euro tot een bedrag van maximaal 88 euro per persoon per maand (voor alleenstaanden). Omdat de gemiddelde zorgpremie met 7 euro per maand stijgt, staat deze financiële compensatie niet in verhouding met de stijgende zorgkosten.

Financiële zorgbalans voor minima in 2017

Gemiddeld ontvangen minima in 2017 zo’n 8 euro extra per maand aan compensaties, in de vorm van zorgtoeslag en gemeentelijke bijdragen. De gemiddelde zorgpremie stijgt met zo’n 7 euro per maand. Om deze reden gaan de inkomens van minima er komend jaar gaan met 1 euro per maand op vooruit.

De gemeente Heemstede geeft minima de hoogste compensatie, met een maximale  gemeentelijke bijdrage van €52,08 per maand. De gemeenten Apeldoorn en Tilburg komen minima tegemoet met een maximaal bedrag van respectievelijk €48,48 en €45,00 per maand. Bij de gemeente Heemstede is het eigen risico meeverzekerd.

Niet elke gemeente betaalt mee aan de collectieve zorgverzekering voor minima. Gemeenten Heerlen en Haarlem betalen hier bijvoorbeeld niet aan mee en urk heeft geen collectieve zorgverzekering voor minima.