‘Zorgverzekering voor chronisch zieken goedkoper’

Geschreven op door Jetty Overdijk

De zorgverzekeringspremie kan omlaag voor chronisch zieken. Zorgverzekeraars ontvangen vanaf 1 januari 2016 namelijk meer geld voor verzekerden met een chronische ziekte. Dat geld komt van de Rijksoverheid, waardoor het voor zorgverzekeraars aantrekkelijker wordt om chronisch zieken te verzekeren.

Bovendien kan de prijs van de zorgverzekering 2016 voor chronisch zieken dan ook  omlaag. Dat stelt minister Schippers van Volksgezondheid.

Overstappen
Op dit moment is het overstappen van zorgverzekeraar voor chronisch zieken nog een hele klus. Dat komt bijvoorbeeld dat contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders verschillen. Chronisch zieken worden bovendien vaker afgewezen bij een aanvullende zorgverzekering, of moeten een veel hogere premie betalen. Dat komt doordat de vergoeding vanuit de zorgverzekeraars veel hoger ligt.

Chronisch zieken moeten bijvoorbeeld vaker naar de fysiotherapeut, waardoor de zorgverzekeraar meer behandelingen moeten vergoeden. Voor zorgverzekeraars is het dan onaantrekkelijk verzekerden met een chronische ziekte te accepteren. Voor een basisverzekering geldt een acceptatieplicht, maar voor de aanvullende zorgverzekering niet.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Geen eigen risico
Begin februari van 2015 wilde minister Schippers al een nieuw wetsvoorstel indienen, dat het mogelijk moet maken om chronisch zieken beter te verzekeren. Schippers wilde per 1 januari 2016 een nieuwe polis invoeren, waarbij chronisch zieken een korting krijgen op het wettelijk verplichte eigen risico. De voorwaarde is dan wel dat chronisch zieken alleen gebruikmaken van zorgaanbieders waarmee een contract is afgesloten.

Met de aankondiging van Schippers lijkt het erop dat zo’n polis bij de zorgverzekering op 1 januari mogelijk wordt.

Lagere zorgkosten
Minister Schippers wil met deze plannen de almaar stijgende zorgkosten in Nederland verlagen. Zij wil dat zorgverzekeraars beter inspelen op de zorg die de patiënt nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld door nieuwe afspraken te maken met zorgaanbieders. Schippers denkt dat de zorgkosten voor chronisch zieken fors omlaag kunnen door de zorg goedkoper in te kopen.

De zorgverzekeraars krijgen overigens veel minder geld voor het accepteren van jonge, goedkope Nederlanders.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.