Zorgverzekeraars hebben 8,5 miljard euro te veel

Geschreven op door Peter Franssen

Nederlandse zorgverzekeraars zagen dankzij hoge winsten de reservepotjes flink toenemen. De financiële buffers van de verzekeraars zijn in drie jaar tijd, tussen 2011 en 2014, met zes miljard euro gestegen.

Dat komt door verscherpte Europese regelgeving. Volgens die regels moeten zorgverzekeraars flinke buffers opbouwen. Op die manier kan de financiële gezondheid van de verzekeraar gewaarborgd hebben. Maar veel zorgverzekeraars hebben een hogere buffer dan noodzakelijk. Het overschot zouden ze kunnen gebruiken om de zorgpremie van de zorgverzekering laag te houden. Zorgverzekeraars hebben nu bijna 8,5 miljard euro meer in kas dan dat De Nederlandsche Bank (DNB) eist.

Verschillen

Er zijn wel flinke verschillen in de financiële reserves van verschillende zorgverzekeraars. Achmea, de aanbieder van FBTO, Interpolis en Zilveren Kruis, heeft inmiddels een overschot van 700 euro per verzekerde. Bij VGZ ligt dat bedrag veel lager: op 294 euro per klant. Verzekeraar ASR, het bedrijf achter Ditzo en De Amersfoortse, heeft het meeste geld in kas van alle verzekeraars. Het overschot bedraagt per verzekerde 1771 euro.

Door die verschillen in financiële buffers kunnen verzekerden ervan uit gaan dat de zorgpremie bij de ene verzekeraar meer zal stijgen dan bij de andere verzekeraar. In de praktijk kan dit betekenen dat bij zorgverzekeraar A de premie maar licht stijgt, terwijl bij zorgverzekeraar B de premie met 10 euro per maand zal stijgen.

Premiewijzigingen

Ieder jaar maken de zorgverzekeraars uiterlijk voor medio november hun zorgpremies bekend. Ook dit jaar is het door vergelijken weer mogelijk de goedkoopste zorgverzekering 2016 te vinden. DSW is de eerste zorgverzekeraar die de premie voor komend jaar bekend heeft gemaakt. De premie zal ongeveer met 3,75 euro per maand stijgen. Daarvoor heeft DSW per verzekerde 145 euro per verzekerde uit de reserves gebruikt om de zorgpremiestijging te beperken. Zonder reserves zou de premie met 15,83 per verzekerde gestegen zijn.

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.