Zorgverzekeraars en ziekenhuizen lanceren ‘checker’

Geschreven op door Jetty Overdijk

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen komen met een zogenaamde checker voor de zorgverzekering. Daarmee kunnen medisch specialisten hun patiënten vooraf informeren over de vergoeding van een behandeling. VECOZO ontwikkelde het systeem in opdracht van de zorgverzekeraars en ziekenhuisorganisaties NVZ en NFU.

Inkijkvoorziening Polis
Het nieuwe systeem heet officieel ‘Inkijkvoorziening Polis’ (IVP). Met de zorgpolis-checker kunnen medewerkers van algemene en academische ziekenhuizen polissen inzien. Op die manier kan de zorgaanbieder de patiënt van te voren zo goed mogelijk inlichten over de te verwachten kosten.

Het systeem kan al veel, maar concrete bedragen kan het systeem nog niet noemen. In de toekomst moet het systeem ook beschikbaar worden voor huisartsen en andere medisch specialisten.

Niet-gecontracteerde zorg
De opdracht voor een zorgpolis-checker lag al een tijdje. Eind 2014 nam Zorgverzekeraars Nederland het besluit zo’n systeem te laten ontwikkelen. Het controlesysteem was hard nodig, omdat bij sommige zorgverzekeringen niet alle zorgaanbieders gecontracteerd zijn. Dat is vooral het geval bij natura- en budgetpolissen.

Een verzekerde met een budget zorgverzekering loopt het risico een eigen bijdrage te moeten betalen. Daarbij gaat het dan om zorg van een niet-gecontracteerde aanbieder.

Van tevoren informeren
Verschillende belangenbehartigers hamerden er al langer op dat verzekerden beter geïnformeerd moeten worden over de dekking van hun zorgverzekering. De patiënt moet van tevoren weten of een behandeling vergoed wordt, zonder daar zelf achter aan te moeten.

De Inkijkvoorziening Polis moet er voor zorgen dat ingewikkelde zoektochten op internet en lange telefoontjes naar de verzekeraar tot het verleden behoren.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.