Zorgverzekeraars controleren zorgaanbieders online

Geschreven op door Jetty Overdijk

Zorgverzekeraars gaan voortaan zorgaanbieders online controleren. Dat kan via het nieuwe online portaal van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De verzekeraar kan onder andere de financiële betrouwbaarheid van zorgaanbieders onderzoeken. Dit is belangrijk bij het afsluiten van contracten voor de zorgverzekering.

Integriteit toetsen
Volgens Zorgverzekeraars Nederland zijn de meeste aanbieders bevoegd en financieel betrouwbaar. Wettelijk is geregeld dat de zorgverzekeraars de integriteit van een zorgaanbieder moeten toetsen voordat zij een contract aangaan of verlengen.

Daarnaast benadrukt ZN dat het zorgvuldig zal omgaan met de beschikbare gegevens. Er zijn gezamenlijke regels afgesproken, die worden getoetst door de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen het College Bescherming Persoonsgegevens)

Portaal
Met de nieuwe manier van controleren heeft als gevolg dat zorgverzekeraars beter inzicht krijgen in belangrijke informatie. Aan de hand van deze informatie kunnen zij vervolgens een inschatting maken of een contract afsluiten of verlengen verstandig is. Uiteindelijk gaat het om tijdwinst en om het vinden van actuele gegevens.

Het nieuwe portaal zorgt ervoor dat de informatie direct voor handen is. Zorginformatiecentrum Vektis ontwikkelde het portaal ‘Raadpleging Integriteit Zorgaanbieders’ (RIZ). Voorheen moesten zorgverzekeraars op zoek naar diverse openbare bronnen, maar dat hoeft straks niet meer. Alle gegevens zijn dan direct op één locatie te vinden. Daarnaast zijn de gegevens altijd actueel.

Geen toegang tot meer informatie
Zorgverzekeraars Nederland onderstreept dat zorgverzekeraars geen toegang krijgen tot meer informatie dan voorheen. Het RIZ is geen nieuw gegevensregister en het legt de informatie dan ook niet vast. Het haalt alleen de meest actuele informatie op, en geeft het weer aan zorgverzekeraars.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.