Zorgverzekeraar DSW verlaagt eigen risico en zorgpremie 2018

Geschreven op door Simon den Hollander

Zorgverzekeraar DSW heeft vandaag bekendgemaakt dat zij in 2018 zowel de zorgpremie als het eigen risico verlagen. De premie voor het basispakket van de zorgverzekering 2018 daalt met 50 cent per maand en gaat 107,50 euro per maand bedragen bij een minimaal verplicht eigen risico van 375 euro op jaarbasis. Het is nooit eerder voorgekomen dat een zorgverzekeraar een lager eigen risico hanteert dan het door de overheid vastgestelde bedrag.

Goedkopere zorgverzekering grote verrassing

De kostendaling van de zorgverzekering komt als een grote verrassing, want zowel de politiek als deskundigen rekenden juist op een stijging van de zorgpremie in 2018. In de Rijksbegroting voor 2018 ging het kabinet vorige week nog uit van een premiestijging van 6 euro per maand en een verplicht eigen risico van 400 euro op jaarbasis. De vier formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lieten echter een dag na de bekendmaking van die begroting weten dat zij het eigen risico in 2018 toch gelijk houden op 385 euro.

De premies voor aanvullende pakketten heeft DSW op dit moment nog niet bekendgemaakt. Het is dus nog mogelijk dat deze kosten volgend jaar wel zullen stijgen.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Zorgverzekering 2018 vergelijken

Vanaf 12 november 2017 zal het mogelijk zijn om alle zorgverzekeringen 2018 te vergelijken, want de zorgverzekeraars moeten voor die tijd de premies voor komend jaar bekend hebben gemaakt.

DSW is traditiegetrouw de eerste verzekeraar die de zorgpremie bekendmaakt. De premie van van DSW geeft over het algemeen bovendien een betere indicatie van de kosten van de zorgverzekeringen in het komende jaar dan de raming die het kabinet gebruikt in de rijksbegroting.

Signaal richting politiek

Voor DSW-directeur Chris Oomen is de 10 euro verlaging van het eigen risico in 2018 een symbolische verlaging en een signaal richting de politiek. De directeur noemt een hoger eigen risico “onacceptabel en onfatsoenlijk” en hij vindt het een bedreiging van de solidariteit tussen chronisch zieken en gezonde mensen. Het eigen risico is normaal gesproken wettelijk vastgelegd, maar in sommige situatie kan hiervan worden afgeweken.

Meevallers

DSW-directeur Oomen liet onlangs nog weten er vanuit te gaan dat de kosten van de zorgverzekering in 2018 zouden stijgen vanwege een grote tegenvaller van 400 miljoen euro. De zorgpremie 2018 kan nu echter toch omlaag vanwege een aantal meevallers. Een van die meevallers is dat de lonen in de zorg minder hard zijn gestegen.

Simon den Hollander

Simon den Hollander is oprichter en hoofdredacteur van het Zorgverzekering Informatie Centrum. Samen met zijn redactie houdt hij al het nieuws op het gebied van zorgverzekeringen bij.