Zorgtoeslag compenseert onvoldoende voor hogere zorgpremie

Geschreven op door Simon den Hollander

Eerder werd aangekondigd dat mensen met een minimuminkomen vrijwel niets zullen merken van de hogere zorgpremie in 2017. Dat blijkt niet helemaal op te gaan.

Nu alle zorgpremies bekend zijn, is ook de zorgtoeslag 2017 definitief bekend gemaakt. Voor alleenstaanden met een minimuminkomen stijgt de zorgtoeslag met 5 euro, van 83 euro naar 88 euro per maand.

Dit is te weinig om de de meeste zorgverzekeringen te kunnen compenseren, die komend jaar met gemiddeld 7,65 euro per maand stijgen.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Zorgtoeslag stijgt meer dan verwacht

Op Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat de zorgtoeslag voor een alleenstaande met een minimuminkomen waarschijnlijk met 1,67 euro zal stijgen. Voor een meerpersoonshuishouden was een verwachte stijging van 3,50 euro voorspeld.

Echter was bij die berekening ook rekening gehouden met een verwachte zorgpremiestijging van 3,50 euro per maand, deze is fors hoger uitgevallen.

Naar aanleiding van de hogere zorgpremie valt ook de zorgtoeslag hoger uit dan verwacht. Er wordt dus wel deels gecompenseerd voor de hogere kosten voor de zorgverzekering 2017.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgpremie 2018

Bij alle zorgverzekeraars is de premie 2018 bekend. Vergelijk eenvoudig alle zorgverzekeringen van 2018 op basis van zorgpremie, dekking en polisvoorwaarden. U kunt t/m 31 december eenvoudig overstappen, uw nieuwe verzekeraar zegt uw huidige polis dan voor uw op.

 

 

Zorgtoeslag alleenstaanden

Een alleenstaande met een inkomen tot 20.190 euro per jaar krijgt volgend jaar 5 euro meer zorgtoeslag per maand. Sommige inkomens ontvangen zelfs 10 euro per maand meer.

Het grensinkomen om recht te hebben op zorgtoeslag wordt iets verhoogd in 2017. Van een inkomen van 27.102 euro in 2016 naar 27.857 euro in 2017. Met dit inkomen heeft men recht op een zorgtoeslag van 2 euro per maand.

Zorgtoeslag meerpersoonshuishoudens

Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de zorgtoeslag maximaal met 12 euro per maand. Voor de laagste inkomens stijgt de zorgtoeslag met maximaal 170 euro.

Voor sommige inkomensgroepen stijgt de zorgtoeslag met 16 euro per maand. Ook het grensinkomen om zorgtoeslag te ontvangen voor meerpersoonshuishoudens stijgt, van 33.765 euro in 2016 naar 35.116 euro volgend jaar.

De minimum zorgtoeslag bedraagt 3 euro per maand.

Zorgtoeslag aanvragen

Op de website van de belastingdienst kan berekend worden of je recht hebt op zorgtoeslag. De berekening is gebaseerd op het toetsingsinkomen.

Dit inkomen bestaat onder andere uit het brutoloon, aftrekregelingen, pensioen en andere uitkeringen. Naast een bepaald maximum inkomen moet er aan nog een aantal eisen voldaan worden.

Zo geldt het recht op zorgtoeslag alleen als je 18 jaar of ouder bent, een basisverzekering hebt afgesloten (dit is verplicht als Nederlands burger) en je een beperkt vermogen hebt. Zorgtoeslag kan gratis worden aangevraagd.

Simon den Hollander

Simon den Hollander is oprichter en hoofdredacteur van het Zorgverzekering Informatie Centrum. Samen met zijn redactie houdt hij al het nieuws op het gebied van zorgverzekeringen bij.