Zorgkosten asielzoekers stijgen aanzienlijk

Geschreven op door Peter Franssen

De zorgkosten van asielzoekers zullen de komende jaren fors toenemen. Nog dit jaar nemen de zorgkosten toe tot bijna 130 miljoen euro. Dat is meer dan het dubbele dan vorig jaar, toen de totale zorgkosten nog 70 miljoen euro waren. De stijging van de zorgkosten voor asielzoekers komt vooral doordat er de laatste maanden steeds meer vluchtelingen bij zijn gekomen. Er wordt daarom meer geld uitgegeven aan huisartsenposten bij opvangcentra.

Dat zegt een woordvoerster van zorgverzekeraar Menzis.

Gratis

De zorgverzekering is voor de asielzoeker min of meer gratis. Als een asielzoeker in afwachting is van een verblijfsvergunning, kan hij via de Regeling Zorg Asielzoekers (RZa) gratis gebruik maken van de zorgverzekering. Zo kan hij naar de huisarts, medicijnen ophalen en specialistische behandelingen in het ziekenhuis ondergaan. De vergoedingen komen overeen met de dekking van de basisverzekering.

Het verschil is dat vluchtelingen geen zorgpremie hoeven te betalen. Daarnaast betalen zij ook geen eigen risico. Dit in tegenstelling tot anderen die in Nederland wonen of werken.

Meer gebruik van zorg

Asielzoekers maken ook meer gebruik van zorg in Nederland dan de gemiddelde burger. In sommige asielzoekerscentra brengt minimaal 60 procent van alle vluchtelingen een bezoek aan de huisarts.

De regeling voor asielzoekers is overigens niet van invloed op de hoogte van de zorgpremie. De zorgpremie stijgt niet doordat de kosten van asielzoekers toenemen, maar doordat de gemiddelde burger meer gebruikmaakt van duurdere zorg.

Stijging premie

Daarom zal de premie voor de zorgverzekering 2017 stijgen. Inmiddels heeft de eerste zorgverzekeraar zijn premie voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. Tot eind november zullen ook de andere zorgverzekeraars volgen. Daarna kunnen consumenten weer zorgverzekeringen vergelijken en overstappen om zo te besparen op de kosten van de zorgverzekering.

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.