ZN vraagt coulance zorgverzekeraars

Geschreven op door Jetty Overdijk

De branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vraagt coulance aan haar leden: de zorgverzekeraars. Apothekers zouden nu slachtoffer kunnen worden van de afspraken met huisartsen over bureaucratie. Zo zijn er afspraken om de hoeveelheid papierwerk rond de zorgverzekering te verminderen, maar dat zou wel eens nadelig kunnen uitpakken, zo meldt de NOS.

‘Het roer moet om’

Artsen, apothekers en zorgverzekeraars hebben met elkaar afgesproken dat de hoeveelheid papierwerk omlaag moet. Dat is de uitkomst van de campagne ‘Het roer moet om’. Huisartsen klaagden daarbij over de hoeveelheid formulieren die ze moesten invullen.

De tijd die huisartsen kwijt zijn aan het invullen van formulieren, besteden ze liever aan de patiënten. Uiteindelijk resulteerde dat in het voornemen tot minder bureaucratie.

Geen declaraties meer vergoed

Nu vrezen apothekers dat zorgverzekeraars geen declaraties meer accepteren als de huisarts geen ondertekend formulier heeft toegevoegd aan de declaratie. Volgens de regels rondom de zorgverzekering 2016 is dat verplicht. Anders krijgt de apotheker de kosten niet vergoed.

“Dat is natuurlijk niet de bedoeling” zegt directeur Lensink van Zorgverzekeraars Nederland tegen de NOS. “Het zou heel onredelijk zijn als zorgverzekeraars de facturen van de apotheek niet in behandeling nemen omdat er een formulier ontbreekt. We hebben datzelfde formulier in overleg met de huisartsen afgeschaft.”

Coulance

Zorgverzekeraars Nederland roept zorgverzekeraars nu op om coulant met de nieuwe regel om te gaan, ook als dat in strijd is met de nieuwe regels. De zorgverzekeraar kan nu alsnog beslissen een declaratie te vergoeden, ook als het formulier ontbreekt.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.