Waarom de zorgpremies duurder zijn dan verwacht

Geschreven op door Simon den Hollander

Minister Schippers maakte op Prinsjesdag bekend een premiestijging van 3,50 euro per maand te verwachten voor de basisverzekering in 2017. Al vrij snel na Prinsjesdag werd duidelijk dat de zorgpremies waarschijnlijk hoger zouden komen te liggen dan de voorspelde 3,50 euro. Nu alle premies bekend zijn, blijkt de gemiddelde premiestijging ongeveer 7,5 euro per maand te bedragen. Het stof van alle premie bekendmakingen is aan het zakken, nu kunnen we kijken naar een verklaring voor de onverwacht hoge zorgpremie.

 

Lees ook
staafdiagram medisch
De zorgverzekering 2018 volgens de Rijksbegroting

De Rijksbegroting 2018 is inmiddels naar buiten gebracht en daarmee zijn een aantal eerder uitgelekte zaken rondom de zorgverzekering 2018 nu officieel bevestigd.

 

Toename van zorgkosten

Menzis, één van de vier grootste verzekeraars, heeft de maandpremie voor de basisverzekering flink verhoogd (12,25 euro voor zowel de restitutie- als naturapolis). De verzekeraar verklaart deze stijging vanwege een toename van hogere zorgkosten. De hogere zorgkosten staan in verband met het steeds ouder worden van mensen en er dus ook meer zorg nodig is. Volgens Menzis zijn de zorgpremies duurder vanwege de beschikbaarheid van steeds betere, maar ook duurdere geneesmiddelen en behandelmethodes en door de uitbreiding van het basispakket. De inhoud van het basispakket wordt bepaald door de overheid.

Zorgkosten blijven stijgen

Menzis verwacht net als CZ, een andere zorgverzekeraar die behoort tot ‘de grote vier’, dat de zorgkosten de komende jaren blijven stijgen. CZ verhoogt zijn premie met 7,5 procent, de verzekeraar geeft aan dat het bedrag nog ver onder de kostprijs valt. Ze verwachten het komende jaar 125,20 euro aan zorgkosten te betalen per verzekerde per maand, dat is 12,35 minder dan dat er voor de basisverzekering betaald wordt. CZ wil deze kosten aanvullen vanuit hun reserves.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Voldoende reserves om de premiestijgingen te beperken

De Consumentenbond en Minister Schippers zijn het niet eens met de noodzaak van de forse premiestijgingen. Zo verklaart de Consumentenbond dat de verzekeraars voldoende reserves hebben opgebouwd om de premiestijgingen te beperken. Echter geeft branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland aan dat verzekeraars te maken hebben met wettelijke regels die bepaalde reserves voorschrijven. Volgens de verzekeraars gebruiken ze de reserves om schommelingen van de premies te voorkomen.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekering 2018

Lees actuele informatie over de zorgverzekeringen in 2018. Alle belangrijke informatie in één overzicht.

Simon den Hollander

Simon den Hollander is oprichter en hoofdredacteur van het Zorgverzekering Informatie Centrum. Samen met zijn redactie houdt hij al het nieuws op het gebied van zorgverzekeringen bij.