Vijftigplussers blijven zorgverzekeraar trouw

Geschreven op door Peter Franssen

Vijftigplussers veranderen relatief weinig van zorgverzekeraar. Maar liefst 61 procent geeft aan het komende jaar bij de huidige zorgverzekeraar te blijven. Slechts twee procent is er zeker van dat de huidige zorgverzekeraar niet de beste of de voordeligste keuze is. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim duizend vijftigplussers, uitgevoerd in opdracht van Startpagina.nl.

Weinig ouderen oriënteren zich op de markt van zorgverzekeraars

Bijna drie op de tien verzekerden verdiept zich in de aanbieders van zorgverzekeringen. De meeste respondenten oriënteren zich online voor de zorgverzekering. Bijna de helft vergaart informatie via de website van de zorgverzekeraar zelf en een kleine minderheid maakt gebruik van vergelijkingssites. Uit het onderzoek blijkt dat men het belangrijkste vindt of de verwachte zorg het komende jaar gedekt wordt. Slechts 1 op de 5 respondenten geeft aan de zorgpremie als belangrijkste selectiecriterium te gebruiken.

Vergelijk voorwaarden

Leon Dekker, manager marketing & analyse van Startpagina.nl, adviseert dat juist ouderen jaarlijks de voorwaarden van de zorgverzekeringen zouden moeten vergelijken en waar mogelijk over te stappen. Vijftigplussers hebben vaker last van fysieke klachten en beperkingen, die door de verschillende zorgverzekeraars anders worden vergoed. Daarnaast zijn de normen en vergoedingen elk jaar aan verandering onderhevig, aldus Dekker.

Verband tussen opleidingsniveau en hoogte vrijwillig eigen risico

Uit het onderzoek blijkt dat er een samenhang is tussen opleidingsniveau en de hoogte van het vrijwillig eigen risico. Zo kiezen de meeste laagopgeleiden voor gemiddeld 385 euro vrijwillig eigen risico, terwijl hoger opgeleiden vaker kiezen voor een eigen risico van 500 euro. Echter kiest slechts 12% van de respondenten voor een vrijwillig eigen risico.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.