Vier miljoen mensen vergelijken hun zorgverzekering voor 2017

Geschreven op door Peter Franssen

Minimaal vier miljoen Nederlanders geven aan dat ze dit najaar hun zorgverzekering gaan vergelijken met andere zorgverzekeringen, blijkt uit een enquête. Dit jaar zijn er meer mensen die twijfelen over hun zorgverzekering dan vorig jaar.

Vier procent stapt zeker over

Uit de enquête blijkt dat vier procent er zeker van is dat ze dit jaar zullen overstappen, 24 procent geeft aan waarschijnlijk over te stappen. In totaal is 28 procent van de Nederlanders dit najaar bezig met een mogelijke verandering van zorgverzekering, dat is drie procent meer dan vorig jaar. Uiteindelijk stapten er vorig jaar 1,1 miljoen mensen over, net als het jaar daarvoor. Hans de Kok, directeur van Pricewise, verwacht dat het aantal overstappers dit jaar ongeveer gelijk zal zijn.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Overstappen om te besparen

Volgens de Kok wordt het aantal overstappers in veel gevallen uiteindelijk flink verzwakt door ongegronde angst voor een onjuiste keuze en een langdurige onduidelijkheid over de gecontracteerde ziekenhuizen en zorgverleners. Het eigen risico van de zorgverzekering 2017 niet verhoogd worden, echter gaan de premies mogelijk wel sterker stijgen dan de afgelopen jaren. Vanwege sterke premiestijging, zullen mensen zich waarschijnlijk gaan richten op goedkope zorgverzekeringen.

Overstappers verwachten een goedkopere zorgpremie

Een grote meerderheid van de mogelijke overstappers verwacht een goedkopere zorgpremie, wanneer zij overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Bijna 43 procent verwacht een betere zorgverzekering te vinden die beter bij zijn of haar situatie aansluit. Ruim 41 procent van de vermeende overstappers hoopt een betere dekking te vinden bij een andere zorgverzekeraar. Volgens de Kok kijkt men niet alleen naar de prijs en kwaliteit van een zorgverzekering, maar ook naar de ontwikkelingen van hun persoonlijke situatie.

1 op de 5 is nooit bezig met overstappen van zorgverzekering

Bijna 1 op de 5 van de ondervraagden geeft aan dat ze nog nooit naar de prijs, kwaliteit of dekking van een andere zorgverzekering hebben gekeken. Ruim 13 procent geeft aan dat dit jaar ook niet te doen en 30 procent zal het waarschijnlijk niet doen. Van de ondervraagden is 43 procent tevreden met zijn of haar huidige polis, 41 procent is tevreden met de zorgverzekeraar. In de groep van vermeende overstappers zijn er relatief weinig mensen die ontevreden zijn. Zo’n 6 procent geeft aan ontevreden te zijn over de huidige zorgverzekering en 8 procent geeft aan dat ze ontevreden zijn over de huidige verzekeraar.

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.