Verzekerde betaalt zorgkosten zorgverzekering

Geschreven op door Peter Franssen

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel tien jaar geleden, draait de verzekerde op voor de zorgkosten. Huishoudens betalen steeds meer kosten voor de zorg. Werkgevers hebben het juist makkelijker gekregen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Anderhalf keer zoveel kosten
Huishoudens betalen nu de kosten voor de zorgverzekering en overige zorgkosten. De onderzoeksjournalisten van Follow The Money ontdekten dat. Volgens de journalisten stegen de zorgkosten ook hard: de verzekerde betaalt nu anderhalf keer zoveel als voor de komst van het zorgstelsel.

In 2004 betaalde de burger nog 45,6 procent van de zorgkosten. In 2012 steeg dat al naar 54,2 procent. De werkgever betaalt steeds minder. De zorgkosten stegen gestaag, maar toch zijn werkgevers vierhonderd miljoen euro goedkoper uit dan in 2004.

Lastenverzwaring
Follow The Money voorspelt dat de lastenverzwaring voor burgers nog wel een tijdje doorzet. Niet alleen via een zichtbare stijging als de basispremie weer omhoog gaat, maar nog veel meer via onzichtbare maatregelen. Daarbij valt te denken aan hogere belastingen.

Vroeger betaalde de werkgever acht procent van de zorgkosten. Vandaag de dag is dat nog 6,75 procent. De eigen bijdrage die geldt voor zelfstandigen en ondernemers wordt verhoogd van 4,85 procent naar 5,5 procent.

Minder betaald door de overheid
De overheid betaalt ook steeds minder. De zorgkosten daalden van 27,3 procent naar 24,6. Dat komt mede door de komst van de zorgverzekering, in plaats van het ziekenfonds. De zorgverzekeraar vergoedt nu vanuit de basisverzekering; een kostenpost voor de verzekering.

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.