Veel overstappers naar zorgverzekering gemeente

Geschreven op door Jetty Overdijk

Veel verzekerden zijn overgestapt naar de zorgverzekering die sommige gemeentes aanbieden, de zogenaamde collectiviteitsverzekering. In de gemeenten Apeldoorn, Epe en Brummen gaat het zelfs om duizenden verzekerden. Dat meldt de regionale krant De Stentor.

Laag of middeninkomen
De zorgverzekering die door de gemeente aangeboden wordt, is een collectieve polis die speciaal is samengesteld voor mensen met een laag of middeninkomen. Wie genoeg inkomen heeft om de premie van normale zorgverzekering te kunnen betalen, moet zich tot een zorgverzekeraar wenden.

Bij zo’n ‘gemeentepakket’ is de dekking uitgebreid, maar is de premie lager dan bij de verzekeringen van zorgverzekeraars. Gemeenten betalen vaak ook mee aan de polis. Daarnaast blijft de zorgtoeslag behouden.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekering 2018?

Bekijk de zorgpremies van alle zorgverzekeringen van 2018, informatie over het eigen risico, de zorgtoeslag én het belangrijkste actuele nieuws rondom de zorgverzekeringen 2018. De belangrijke informatie in één overzicht.

 

Vijfduizend verzekerden
In de gemeenten Apeldoorn, Epe en Brummen stapten al vijfduizend mensen over naar de polis van de gemeente. Daarmee neemt het aantal mensen met een gemeentelijke zorgverzekering met 30 tot 40 procent toe.

Dat de collectieve zorgverzekering zo in trek is, komt waarschijnlijk mede door het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). In december raadde het instituut aan om de zorgverzekering van de gemeente af te sluiten. Niet omdat deze goedkoper is, maar vooral omdat de dekking uitgebreider is. Dat biedt dekking op het moment dat er toch veel zorgkosten zijn.

Alsnog overstappen
Het is nog steeds mogelijk om bij de gemeente aan te kloppen voor een zorgverzekering, als de huidige zorgverzekering voor 1 januari 2016 is opgezegd. De verzekerde heeft dan nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.