Thuiswonende ouderen mijden tandarts

Geschreven op door Jetty Overdijk

Honderdduizenden ouderen die nog thuis wonen, mijden de tandarts, ook als dat hard nodig is. Het aantal ouderen dat niet naar de tandarts gaat neemt gestaag toe, zo meldt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) in een persbericht.

Eerder kwam er al een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) uit, waaruit bleek dat de mondzorg in verzorgingstehuizen ver onder de maat ligt. Dit blijkt volgens de ANT ‘slechts het topje van de ijsberg’ te zijn.

Toestand

De toestand van thuiswonende ouderen laat in veel gevallen niet meer toe naar de tandarts te gaan. Maar dat is niet de enige reden, zegt de overkoepelende organisatie voor tandartsen. Veel ouderen hebben geen geld voor een aanvullende verzekering en kunnen daarom de behandelingen niet betalen. Veel mensen denken dat de mondzorg voor ouderen vergoedt wordt uit de basisverzekering of de Wet langdurige zorg (Wlz), maar dat is een misverstand.

Daarom luidt de ANT nu de noodklok. De associatie stelt dat mondzorg voor thuiswonende ouderen erg ingewikkeld is vanwege de leeftijd en het medicijngebruik. Bovendien laten veel ouderen de situatie verwaarlozen, waardoor alleen een ervaren tandarts de oudere nog kan helpen.

Politiek

De ANT wijdt de schrijnende situatie aan de politiek. Vorig jaar publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg een rapport over de staat van het gebit van ouderen die in een verzorgingstehuis wonen. De problemen bij de ouderen die thuis wonen, zijn nog veel groter. Volgens Richard Suy van de ANT laten veel ouderen de situatie verwaarlozen, omdat dat goedkoper is. De minister zou niet willen dat ouderen naar een gespecialiseerde tandarts gaan, omdat er per verrichting een vast tarief is vastgesteld, en het de bedoeling is dat de patiënt zo min mogelijk tijd bij de tandarts inneemt.

Zorgverzekering

Mondzorg wordt alleen vergoed bij een aanvullende zorgverzekering. Deze zorgverzekering is niet verplicht, maar het kan in sommige gevallen raadzaam zijn deze af te sluiten tegen bijvoorbeeld de kosten van de mondzorg.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.