Slechts drie procent heeft spijt van budgetpolis Zilveren Kruis

Geschreven op door Peter Franssen

Slechts drie procent van de Nederlandse zorgverzekerden bij Zilveren Kruis heeft spijt van het kiezen van de budgetpolis. De overige 97 procent is tevreden. Dat blijkt uit een antwoord van minister Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

De SP had Kamervragen gesteld over de gevolgen van het afsluiten van een budgetpolis. Zo moeten verzekerden soms uren reizen om naar een ziekenhuis te gaan waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft, of een groot deel van de behandeling zelf betalen.

Niet op de hoogte
Veel verzekerden beseffen zich volgens Zilveren Kruis niet goed wat het kiezen van een budgetpolis voor gevolgen heeft. Weliswaar leidt het tot het kiezen van de goedkoopste zorgverzekering. maar voor planbare zorg, zoals bijvoorbeeld een operatie aan de oren, kunnen verzekerden niet bij alle ziekenhuizen te recht.

Daarom kregen zo’n 170.000 verzekerden de gelegenheid tot 15 maart als nog van polis te wisselen naar de Basis Zekerpolis van Zilveren Kruis. Dat is de naturavariant. Slechts drie procent stapte over.

Opvallende conclusie
De conclusie van de zorgverzekeraar is op zijn minst opvallend. Uit eerdere berichten bleek dat er een ruime 14.000 verzekerden die een budgetpolis hadden afgesloten, te maken kregen met extra betalingen en bijdragen. Gemiddeld betaalden ze 450 euro uit eigen zak.

Vaak weten verzekerden niet dat ze voor planbare zorg alleen terecht kunnen in een ziekenhuis waarmee de zorgverzekeraar een zorgcontract mee heeft. Als dat niet het geval is, moet de verzekerde een groot deel of zelfs de hele behandeling zelf betalen.

Bij een budgetpolis is er minder planbare zorg gecontracteerd. Daarom ligt het aantal mensen dat zelf een deel van de behandeling moet betalen, acht keer hoger dan bij andere polissen waarbij meer zorg gecontracteerd is. Veel mensen hebben geen heimwee naar een naturapolis, vanwege de lage premie van een budgetpolis.

Verplichting
Minister Schippers wijst zorgverzekeraars erop dat zij een zorgplicht hebben. Dat betekent dat de zorgverzekeraars verplicht goede zorg aan verzekerden moeten leveren. Daaronder hoort voorlichting over welke zorgaanbieders wel of niet gecontracteerd zijn. Op die manier kunnen verzekerden ieder jaar de zorgverzekering vergelijken.

Eerder moedigde Schippers zorgverzekeraars al aan om transparanter te worden over de inhoud van een zorgpolis. Iedereen weet op uiterlijk 19 november van dit jaar wat de nieuwe polis voor 2016 in gaat houden.

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.