Slechte keuze zorgpolis is duurkoop

Geschreven op door Jetty Overdijk

Eén op de twintig mensen denkt dat zij voor het huidige jaar de verkeerde zorgpolis hebben afgesloten. Door het afsluiten van een verkeerde polis bij een zorgverzekeraar, krijgen consumenten niet altijd de zorg vergoed die ze nodig hebben. Ze moeten dan bijbetalen of kunnen geen behandeling ondergaan bij de zorgverlener van hun keuze.

Dat zegt de Patiëntenfederatie NPCF op basis van een eigen onderzoek onder 10.000 verzekerden.

Te veel keuze

Volgens de NPCF is er te veel keuze voor verzekerden. Er bestaan te veel polissen en patiënten krijgen maar weinig informatie over zorgpolissen om echt goed te kunnen kiezen. Eén op de vijf ondervraagden in het onderzoek weet niet te noemen welke polis hij voor de basisverzekering heeft.

Zelf betalen

Wie toch naar een zorgverlener wil die niet vergoed wordt, moet de behandeling grotendeels zelf betalen. Er zijn daarnaast gevallen bekend van patiënten die zelf moesten betalen voor de instrumenten die zij nodig hebben voor hun diabetes. Een paar maanden ervoor hadden ze de hulpmiddelen nog wel vergoed gekregen.

Voornamelijk patiënten met een budgetpolis lopen relatief vaak tegen problemen aan. Zo wisten ze van te voren niet dat een goedkope polis niet altijd de beste zorg biedt. Voorbeeld is dat de patiënt zelf nog duizenden euro’s moet betalen voor medicatie of voor een behandeling.

Zorg mijden

Het gevolg daarvan is dat een verkeerde polis verzekerden duur kan komen te staan. Mensen stoppen met hun behandeling bij een specialist of willen bepaalde medicijnen niet meer nemen, omdat ze dat simpelweg te duur vinden en niet kunnen betalen. Daarom mijden steeds meer patiënten die voor hen wel noodzakelijk zijn. Volgens de NPCF kunnen verzekerden voor uitgaven komen te staan die ze niet hadden verwacht. Daardoor gaat men niet naar een zorgverlener, omdat hij dat niet kan betalen.

Uiterlijk halverwege november maken alle zorgverzekeraars hun premie weer bekend. Op onze website is het mogelijk de goedkoopste zorgverzekering 2016 te vinden door zorgverzekeringen te vergelijken. Op basis van persoonlijke keuzes is het mogelijk de beste zorgverzekering voor volgend jaar te vinden.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.