Schippers wacht op advies Gezondheidsraad rondom NIPT-test

Geschreven op door Jetty Overdijk

De meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de NIPT-test voor alle vrouwen toegankelijk wordt en volgend jaar al onderdeel wordt van het basispakket van de zorgverzekering.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de Kamer echter laten weten niet zomaar een beslissing te nemen en te willen wachten op een aanbeveling van de Gezondheidsraad. Pas daarna zal de minister overwegen om de NIPT-test onderdeel uit te laten maken van het basispakket van de zorgverzekering 2017.

100% veilig
Voorstanders van het voor iedereen toegankelijk maken van de NIPT-test vinden vooral het feit dat deze test 100% veilig een belangrijk gegeven. Zo vindt ook Koen de Bakker, mede-oprichter van 24baby.nl. “De NIPT-test is een grote verbetering ten opzichte van de voorheen gebruikte vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Het uitvoeren van deze testen bracht een kleine kans op een miskraam met zich mee. De NIPT-test is 100% veilig en het is een goede zaak wanneer deze ook in Nederland voor iedereen beschikbaar wordt.”, aldus De Bakker.

Ook minister Schippers kijkt met een “positieve grondhouding” naar de NIPT-test. Wel wijst zij erop dat deze test stukken duurder is dan de bestaande combinatietest, die momenteel onderdeel is van het basispakket van de zorgverzekering.

Kritische geluiden
Toch zijn er ook kritische geluiden te horen over het voor iedereen beschikbaar stellen van de test. Zo vreest de ChristenUnie dat vrouwen door de test onder een grotere druk komen te staan om de zwangerschap voortijdig af te breken. ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber geeft aan dat er talloze voorbeelden zijn van ouders die genieten van hun kind, ook al heeft het Down.

Zorgverzekering 2017
Of de NIPT-test onderdeel kan worden van het basispakket van de zorgverzekering 2017, hangt volgens Schippers vooral van het moment dat de Gezondheidsraad zijn advies kenbaar maakt. “Als de Gezondheidsraad op tijd is, kunnen we het erover hebben wat het betekent voor het basispakket in 2017”, aldus de minister.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.