Premie Zilveren Kruis stijgt met 8 euro per maand

Geschreven op door Peter Franssen

Nu meerdere zorgverzekeraars de zorgpremies voor komend jaar bekend hebben gemaakt, heeft ook het Zilveren Kruis haar premie voor de basis zorgverzekering 2017 bekend gemaakt. Ook bij het Zilveren Kruis stijgen de zorgpremies fors.

De basis zorgverzekering

De premie van de Zilveren Kruis basisverzekering stijgt met 8 euro per maand. Hierdoor zal de totale premie van deze naturapolis in 2017 maandelijks €117,45 bedragen. Het Zilveren Kruis laat weten dat de premiestijging beperkt is gebleven door de inzet van financiële reserves. Als de zorgverzekeraar dit niet had gedaan, was de premie aanzienlijk hoger uitgevallen. De reden voor de premiestijging is volgens het Zilveren Kruis voornamelijk te vinden in de uitbreiding van het basispakket van de zorgverzekering in 2017.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Aanvullende verzekeringen

De premie van de aanvullende verzekering van het Zilveren Kruis, die onverwacht hoge zorgkosten dekt, daalt daarentegen, en zal in 2017 €2,95 per maand bedragen. De overige aanvullende verzekeringen van het Zilveren Kruis stijgen komend jaar wel. De premies van deze aanvullende verzekeringen gaan gemiddeld 4% omhoog.

Reserves houden zorgpremie betaalbaar

Per verzekerde zet het Zilveren Kruis (naar eigen zeggen) €9,45 uit de reserves in om de premie betaalbaar te houden. Het Zilveren Kruis beschikt over deze reserves omdat er zeer goede resultaten zijn behaald tussen 2011 en 2013. De opgebouwde reserves betaalt het Zilveren Kruis sinds 2014 in de zorgpremie terug. Hoogers (voorzitter van het Zilveren Kruis) stelt dat er een andere manier moet komen om zorgpremies te berekenen. “Komende jaren zal de premie sterker stijgen dan de zorgkosten.” De consument zal hier naar verwachting de prijs voor moeten betalen.

Ander zorgverzekeraars

Het Zilveren Kruis is niet de enige zorgverzekeraar die de zorgpremie flink heeft verhoogd. Andere zorgverzekeraars kondigden eerder al dergelijke verhogingen aan. Het is zeer opvallend dat de zorgpremies voor 2017 zo hoog zijn. Zeker gezien het feit dat een raming door Minister Schippers op Prinsjesdag uitkwam op een gemiddelde stijging van ‘slechts’ €3,50.

Schippers heeft aangeven de forse premieverhogingen niet te willen compenseren. Zorgverzekeraars hadden volgens de Minister meer uit hun financiële reserves moeten inzetten om de zorgpremies nog lager uit te laten komen.

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.