Plan voor nieuwe zorgverzekeraar mislukt

Geschreven op door Simon den Hollander

Een poging om onder de naam Anno12 een nieuwe, coöperatieve zorgverzekeraar in de markt te zetten, is mislukt.

Dat heeft initiatiefnemer Rob Adolfsen, oud-topman van zorgverzekeraar Agis, zondag gezegd tegen Omroep Gelderland.

Anno12 maakte eind september bekend van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) toestemming te hebben gekregen de zorgmarkt te betreden en dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) akkoord is gegaan met de modelpolis voor de basisverzekering. Het is evenwel niet gelukt voldoende leden te werven.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Om te kunnen beginnen als zorgverzekeraar had Anno12 minstens 10.000 leden nodig. Zij moesten het startkapitaal bijeenbrengen zodat het bedrijf niet afhankelijk zou worden van een grote financiële partij. Via crowdfunding was al ruim 3 miljoen euro opgehaald.

Adolfsen erkende in het televisieprogramma Gelderland Live dat Anno12 onvoldoende heeft kunnen duidelijk maken waarin het zich onderscheidde van andere verzekeraars. Er was te weinig tijd om aan naamsbekendheid te werken omdat de initiatiefnemers te lang in”de techniek” bleven hangen, zei hij.

Anno12 wilde zich onderscheiden van andere zorgverzekeraars door in te zetten op bewust gedrag van haar leden met betrekking tot gezondheid en zorg. Op die manier zouden de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg volgens Adolfsen kunnen worden verlaagd.

Simon den Hollander

Simon den Hollander is oprichter en hoofdredacteur van het Zorgverzekering Informatie Centrum. Samen met zijn redactie houdt hij al het nieuws op het gebied van zorgverzekeringen bij.