Ouderen duurder uit in 2017

Geschreven op door Simon den Hollander

Ouderen betalen in 2017 fors meer voor een aanvullende verzekering. Zo blijkt uit ons uitgevoerde bureauonderzoek.

De gemiddelde premie stijgt in 2017 met 7 euro per maand, ook de aanvullende verzekering stijgt in prijs. Bovendien bestaan er bij de aanvullende verzekering grote verschillen in de premie voor jongeren en ouderen.

Bij dit onderzoek zijn alle zorgpremies van aanvullende verzekering onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat ouderen bij het maximale pakket gemiddeld €11,30 per maand duurder uit zijn.

Daarnaast is gekeken naar de premies die ouderen en jongeren in 2017 moeten betalen voor de tandartsverzekering. Hier betalen ouderen gemiddeld €6,30 meer aan verzekeringskosten.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Uw Zorgverzekering 2018

Lees alles over de zorgverzekeringen in 2018. Alle belangrijke informatie in één overzicht. Inclusief overzicht met alle zorgpremies 2018 per polistype (naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis en budgetpolis)

 

Leeftijdsverschillen

Bij dit onderzoek zijn 40 Nederlandse zorgverzekeraars onderzocht. Hierbij is geen onderscheid gemaakt tussen gerenommeerde en minder gerenommeerde namen.

Onder de 40 onderzochte verzekeraars zijn er 11 verzekeraars die een duurdere aanvullende verzekering aanbieden voor ouderen. Ouderen die geboren zijn in 1951 betalen gemiddeld €9,91 meer dan jongeren uit het geboortejaar 1990.

Ouderen zijn hierdoor 128,95% duurder uit dan jongeren. Tot de groep verzekeraars die duurdere aanvullende verzekeringen aanbieden aan ouderen behoren onder andere bekende namen zoals VGZ en Zilveren Kruis.

Met name de laatstgenoemde maakt veel onderscheid tussen ouderen en jongeren. Ouderen betalen hier €17,55 meer dan jongeren uit 1990.

De Amersfoortse: Ook de Amersfoortse maakt veel onderscheid. Hier betalen ouderen €17,- meer dan jongeren.

FBTO: De derde plek wordt bekleedt door FBTO. FBTO rekent €14,34 meer voor ouderen die een aanvullende verzekering willen afsluiten.

ZieZo: De aanvullende verzekering van ZieZo heeft ook verschillen in zorgpremie, deze zijn echter beperkt gebleven tot €2,35.

Ik!: Zorgverzekeraar Ik! biedt klanten één pakket met aanvullende verzekeringen aan. Hierdoor ontstaat er geen premieverschil voor de aanvullende verzekering. Wel is er een andere totaalpremie voor beide leeftijden, namelijk €5,82.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Verschil in tandartsverzekering

Naast de aanvullende verzekering, is ook gekeken naar de tandartsverzekering. Hieruit blijkt dat ouderen gemiddeld €6,30 per maand duurder uit zijn als zij een tandartsverzekering willen afsluiten. Ook hier zijn ouderen meer dan 100% duurder uit dan de jongere generatie.

Zilveren Kruis zet ook hier de toon, met een prijsverschil van €10,-. Verzekeraars FBTO en de Amersfoortse maken, in tegenstelling tot de aanvullende verzekering, geen onderscheid in tandartsverzekeringen.

Bereken uw premie zelf

Wilt u zelf uitzoeken hoeveel u meer betaald door uw leeftijd? Via de website van zorgverzekeraars is dit eenvoudig zelf te berekenen.

Simon den Hollander

Simon den Hollander is oprichter en hoofdredacteur van het Zorgverzekering Informatie Centrum. Samen met zijn redactie houdt hij al het nieuws op het gebied van zorgverzekeringen bij.