Nieuwe behandelingen in basispakket zorgverzekering 2016

Geschreven op door Jetty Overdijk

Voor het eerst in jaren zullen er geen behandelingen of medicijnen uit het basispakket verdwijnen. De zorgverzekering 2016 zal zelfs worden uitgebreid. Zo wil minister Schippers van Volksgezondheid het pakket uitbreiden met nieuwe behandelingen en medicijnen.

Onder bepaalde voorwaarden zal per 2016 bijvoorbeeld prenatale chirurgie bij een open ruggetje worden vergoed. Nu valt die behandeling nog buiten het basispakket. De Rijksoverheid maakte de plannen van minister Schippers afgelopen week bekend op haar website.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Prenatale zorg
Eerder maakten de zorgverzekeraars al bekend dat ze willen betalen voor het opereren van een foetus waarvan de neurale buis is dichtgegroeid. In 2015 was deze behandeling niet opgenomen in het basispakket. Bovendien worden die behandelingen hier amper aangeboden en moeten patiënten hiervoor naar Leuven in België. Daar komt volgend jaar dus verandering in.

Toch zal niet iedereen in aanmerking komen voor een dergelijke ingreep. Naar verwachting zullen slechts één of twee vrouwen per jaar voor de operatie in aanmerking komen.

Nieuw medicijn
Daarnaast wil minister Schippers het basispakket uitbreiden met een nieuw medicijn. Wel gelden daar speciale voorwaarden voor. De minister wil het medicijn Belimumab toe gaan staan. Dit medicijn is bedoeld voor patiënten die lijden aan de ziekte Systemische Lupus Erythematodes (SLE), een ongeneeslijke auto-immuunziekte. Ondanks dat de patiënt dus niet beter wordt van de medicijn, kunnen de klachten wel behoorlijk verminderd worden.

Patiënten met een uitgezaaid melanoom komen in sommige gevallen in aanmerking komen voor een behandeling met tumor infiltrerende lymfocyten (TIL). Minister Schippers stelt dat door de behandelingen en medicijnen voorwaardelijk tot het verzekerde pakket toe te laten, patiënten toegang krijgen tot veel belovende toegang van zorg.

Zorgpremie
Door het toelaten van de nieuwe behandelingen en medicijnen kunnen de zorgkosten licht stijgen. Daarom kan het raadzaam zijn zorgverzekeringen te vergelijken. Op die manier vindt men de goedkoopste zorgverzekering 2016. De verwachting is dat de kosten van de Zorgverzekeringswet nog tot 2018 zullen stijgen.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.