Nieuwe behandeling maagkanker in basispakket van de zorgverzekering 2018

Geschreven op door Peter Franssen

Minister Schippers heeft bekendgemaakt dat een nieuwe behandeling bij maagkankerpatiënten voorwaardelijk is toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. De vergoeding van deze behandeling gaat in op 1 oktober 2017 en zal dus van toepassing zijn op alle zorgverzekeringen van 2018.

Voorwaardelijke toelating

Een voorwaardelijke toelating tot het basispakket van de zorgverzekering houdt in dat patiënten toegang krijgen tot de betreffende vorm van zorg, zodat op basis van inzicht in de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de behandeling besloten kan worden of deze daadwerkelijk toegelaten wordt in het basispakket.

Er is een budget van 1,8 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor de voorwaardelijke toelichting en de vergoeding van de behandeling geldt voor de duur van vijf jaar.

Basispakket zorgverzekering 2018

Eerder dit jaar werd al bekendgemaakt dat oncologiepatiënten die worden behandeld met immuuntherapie via het basispakket van de zorgverzekering in 2018 een vergoeding voor het zittend vervoer zullen krijgen, zowel naar de behandeling toe als de terugreis.

Ook werd al bekend dat patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten per 1 januari 2018 de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed krijgen vanuit hun basisverzekering krijgen.

Vooralsnog zullen er geen behandelingen worden geschrapt uit het basispakket van de zorgverzekering in 2018.

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.