Nieuw medicijn hepatitis C in basispakket

Geschreven op door Peter Franssen

Per 1 november wordt het basispakket uitgebreid met nieuwe medicijnen tegen hepatitis C. Patiënten met chronische hepatitis C krijgen de medicijnen vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat onder meer om het nieuwe medicijn Harvoni.

Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid deze week bekendgemaakt. Eerder werden er ook al nieuwe medicijnen aan het basispakket van de zorgverzekering toegevoegd.

Uitbreidingen

Het is niet ongebruikelijk dat de minister tussentijds nieuwe medicijnen toevoegt aan het basispakket. Eerder dit jaar gebeurde dat ook al, en ook toen ging het om de dekking van medicijnen van de ziekte hepatitis. Het nieuwe geneesmiddel heet Harvoni en wordt vanaf 1 november vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

De minister heeft naast Harvoni nog een ander medicijn toegevoegd aan het basispakket; het middel Solvadi. De medicijnen zijn beide alleen beschikbaar voor patiënten die de chronische ziekte hepatitis C hebben.

Hepatitis C
Hepatitis C is vaak een chronische ziekte die bij veel patiënten pas na een aantal jaar tot uiting komt. De patiënt ervaart dan verschillende klachten, die zelfs kunnen leiden tot leverkanker. Daarom is het noodzakelijk het basispakket uit te breiden met nieuwe medicijnen. De minister voegt de nieuwe medicijnen toe, omdat bewezen is dat de medicijnen de klachten daadwerkelijk remmen. Daardoor is de behandeling van de ziekte, dankzij de nieuwe medicijnen, veel effectiever geworden.

Onderhandelingen

Net als met andere medicijnen heeft minister Schippers eerst onderhandeld met de fabrikant over de prijs van het medicijn. Met succes, want Schippers zegt dat er dankzij de onderhandelingen minder geld hoeft worden uitgegeven aan geneesmiddelen. Het middel Solvadi is in 2014 op de zorgmarkt gebracht en was het eerste middel dat na de onderhandelingen in het basispakket kwam.

Voor de zorgverzekering 2016 staan er nog een aantal wijzigingen op stapel. Daarnaast zal de premie voor het basispakket, evenals het eigen risico, stijgen.

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.