Nederlanders betalen minder aan aanvullende zorgverzekering

Geschreven op door Jetty Overdijk

Nederlanders zijn minder geld kwijt aan de aanvullende zorgverzekering. Dat komt niet doordat de prijzen van aanvullende zorgverzekeringen gedaald zijn, maar doordat steeds minder verzekerden een aanvullende zorgverzekering naast hun basisverzekering afsluiten.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS zegt dat de Nederlandse huishoudens in 2013 minder vaak kozen voor een aanvullende zorgverzekering dan in 2012. Daardoor betaalden zij ook minder aan de zorgverzekering.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekering 2018? → Alle Info & Premies in één Overzicht

Bekijk all wijzigingen en bekijk het overzicht met alle premies voor de basisverzekeringen van 2018. Zorgpremies op basis van aanvullende zorgverzekeringen kunt u op deze pagina vergelijken met onze zorgvergelijker 2018. Ontdek eenvoudig of u kunt besparen op uw zorgkosten door over te stappen naar een andere verzekeraar.

 

Geen aanvullende zorgverzekering
Een kwart van de huishoudens met de laagste inkomens heeft geen aanvullende zorgverzekering afgesloten. Door geen dergelijke verzekering te af te sluiten, wisten veel Nederlanders minder zorgpremie te betalen.

In 2013 betaalden huishoudens ongeveer 215 euro per maand aan zorgpremie. Dat is vier procent minder dan in 2012. Het CBS stelt dat alle inkomensgroepen minder premie hebben betaald. De daling komt vooral doordat veel Nederlanders hun aanvullende zorgverzekering hebben opgezegd. In 2012 was 12 procent niet aanvullende verzekerd, tegen 17 procent in 2013. Daarmee hadden 350.000 huishoudens in Nederland niet zo’n verzekering.

Inkomensgroepen
Volgens het CBS is er ook een groot verschil te zien tussen de hoogste en laagste inkomensgroepen. In 2013 had 28 procent van de huishoudens met de laagste inkomens geen aanvullende verzekering. In 2012 was dat nog 22 procent. Bij de inkomensgroepen met de hoogste inkomens had slechts 14 procent geen aanvullende zorgverzekering in 2013.

In 2013 keerde de overheid voor 5,1 miljard euro aan zorgtoeslag uit. Dat is voor 41 procent van de Nederlanders voldoende om de zorgverzekering te kunnen betalen. Hoe betaalbaar de zorgverzekering is, hangt af van de zorgpremie. Medio november komen de premies voor 2016 uit en is het weer mogelijk de goedkoopste zorgverzekering 2016 te kiezen.

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Eerder liet het Nederlandse instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) ook al een onderzoek uitvoeren. Uit dat onderzoek bleek ook al dat steeds minder Nederlandse verzekerden een aanvullend pakket afsluiten.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.