Laatste dag voor afsluiten nieuwe zorgverzekering

Geschreven op door Jetty Overdijk

Zondag 31 januari is de laatste dag dat verzekerden kunnen overstappen naar een andere zorgverzekering. Uit voorlopige cijfers van landelijk informatiecentrum Vektis blijkt dat ruim 6,8 procent van de verzekerden al voor de jaarwisseling overstapte naar een andere zorgverzekering. Dat komt neer op zo’n 1,2 miljoen overstappers.

Overstapservice

Veel verzekerden stappen vlak voor de jaarwisseling over, omdat zij dan gebruik kunnen maken van de gratis overstapservice van de zorgverzekeraar. De verzekerde kan zich dan inschrijven bij een andere zorgverzekeraar zonder de lopende zorgverzekering zelf op te zeggen. De betrokken zorgverzekeraars zorgen er dan samen voor dat het contract met de oude verzekeraar wordt verbroken en het nieuwe contract ingaat.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Overstappen van Zorgverzekering in 2018

Lees alles over de zorgverzekeringen van 2018. Informatie over het eigen risico, de zorgtoeslag én het belangrijkste actuele nieuws rondom de zorgverzekeringen 2018. Inclusief overzicht met alle zorgpremies 2018 per type polis (naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis en budgetpolis).

 

Overstappen na 31 december

Ook na de jaarwisseling is het nog mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dit kan echter alleen als de verzekerde zijn of haar oude zorgverzekering voor de jaarwisseling heeft opgezegd. Verzekerden die hun zorgverzekering hebben opgezegd, hebben tot en met 31 januari de tijd om zich in te schrijven voor een andere zorgverzekering.

Wacht niet te lang

Verzekerden die pas in januari overstappen doen dat vooral omdat zij dan langer de tijd hebben om zorgverzekeringen te vergelijken en een geschikte polis te kiezen. Zorgexperts noemen het een positieve ontwikkeling dat verzekerden kritisch naar hun polis kijken en zorgverzekeringen vergelijken.

De experts raden verzekerden echter aan om niet tot het laatste moment te wachten met overstappen. Voor sommige aanvullende zorgverzekeringen geldt namelijk een acceptatieprocedure. Hierdoor kunnen verzekerden er op het laatste moment achter komen dat zij niet de gewenste aanvullende polis kunnen afsluiten. Daarnaast hebben sommige zorgverzekeraars de tijd nodig om alle aanmeldingen op tijd te verwerken.

 

Lees ook
DSW zorgverzekering in 2018
Zorgverzekeraar DSW verlaagt eigen risico en zorgpremie 2018

Zorgverzekeraar DSW heeft bekendgemaakt dat zij in 2018 zowel de zorgpremie als het eigen risico verlagen. Het is nooit eerder voorgekomen dat een zorgverzekeraar een lager eigen risico hanteert dan het door de overheid vastgestelde bedrag.

 

Lees ook
staafdiagram medisch
De zorgverzekering 2018 volgens de Rijksbegroting

De Rijksbegroting 2018 is inmiddels naar buiten gebracht en daarmee zijn een aantal eerder uitgelekte zaken rondom de zorgverzekering 2018 nu officieel bevestigd.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.