Hogere zorgpremies raken ook overheid in 2017

Geschreven op door Simon den Hollander

Niet alleen wordt de hogere zorgpremie van 2017 gevoeld in de portemonnee van mensen met een middel-hoog inkomen, maar ook in de kas van de overheid. Verwacht wordt dat de duurdere zorgpremies invloed hebben op de koopkracht. Daarnaast moet de overheid meer zorgtoeslag betalen aan mensen met een lager inkomen. Hoe groot de tegenvaller zal zijn voor de overheid is nog niet bekend, dat zal in het voorjaar bekend gemaakt worden.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Overstappen van Zorgverzekering in 2018?

Bekijk alle zorgpremies 2018 per type zorgpolis (naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis en budgetpolis), informatie over het eigen risico, de zorgtoeslag én het belangrijkste actuele nieuws rondom de zorgverzekeringen 2018. Alle belangrijke informatie in één overzicht. Bent u al klaar om over te stappen?

 

Gemiddelde premie stijgt ruim 7 euro per maand

De gemiddelde zorgpremie komt volgend jaar neer op 1290 per jaar, dat is 107 euro per maand. Bij de berekening van dit bedrag is rekening gehouden met collectiviteitskorting, bijvoorbeeld via het werk of een vereniging. In 2016 was de gemiddelde maandpremie nog geen 100 euro. Volgens de spelregels van de overheid moeten mensen met een laag inkomen volledig gecompenseerd worden voor de hogere zorgpremie. Deze groep mensen zal er dus vrijwel niets van merken dat de zorgpremie stijgt, echter leidt dat dus wel tot een hogere uitgave van het Rijk.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Berekening Prinsjesdag klopt niet

Doordat de overheid een stijging van 3,5 procent verwachtte op de zorgpremies, kloppen andere berekeningen ook niet meer. Zo werd op Prinsjesdag ook de zorgtoeslag 2017 bekend gemaakt. Echter blijkt nu dat de zorgtoeslag nu hoger uit valt dan verwacht. Berekend is nu dat een alleenstaande met een minimumloon het komende jaar 1066 euro aan zorgtoeslag zal ontvangen. Dat is zo’n 50 euro meer dan eerder was berekend. Ten opzichte van 2005, toen het ziekenfonds nog bestond, heeft een alleenstaande in 2017 lagere zorglasten, zo stelt het ministerie.
De duurste basisverzekering 2017 kost per maand122 euro (Menzis), de goedkoopste is 92 euro (ZEKUR). Dit is de premie zonder eventuele collectiviteitskorting. Voor 2017 heeft men keuze uit 58 polissen, dat zijn drie minder dan vorig jaar.

Simon den Hollander

Simon den Hollander is oprichter en hoofdredacteur van het Zorgverzekering Informatie Centrum. Samen met zijn redactie houdt hij al het nieuws op het gebied van zorgverzekeringen bij.