Helmonders betalen laagste zorgpremie

Geschreven op door Peter Franssen

Uit onderzoek van Independer, uitgevoerd onder haar eigen klanten, is gebleken dat de inwoners van Helmond het afgelopen jaar het goedkoopst af waren met hun zorgverzekering. Zij kiezen namelijk voor de goedkoopste zorgverzekeringen. In Lelystad betaalt men jaarlijks het meeste aan zorgpremies.

Jaarlijkse kosten

Inwoners van Helmond betalen gemiddeld 1189 euro per jaar aan hun zorgverzekering, dat is 144 euro minder dan de inwoners van Lelystad. Andere gemeentes waar men bijzonder lage premies betaald zijn Delft, Eindhoven, Groningen en Emmen.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Verklaring

Waarom er in Helmond minder wordt betaald dan in andere steden is niet helemaal duidelijk. Andere steden in de top 5, Delft, Eindhoven en Groningen, zijn logischer te verklaren. In deze steden wonen veel studenten en studenten kiezen vaak voor een goedkope basisverzekering. Helmond is niet een gemeente met veel studenten. Uit het onderzoek blijkt dat overstappende Helmonders vaak kiezen voor een hoog eigen risico en relatief weinig voor een aanvullende verzekering. Verzekeraar CZ gist naar een verklaring hiervoor en geeft aan dat er wellicht in Helmond meer mensen zijn met een kleine portemonnee. Dit lijkt een plausibele verklaring, aangezien het gemiddelde jaarinkomen van de huishoudens in Helmond bijna 2000 euro lager ligt dan het gemiddelde jaarinkomen in Nederland. Ook Emmen staat bekend als een arme gemeente, hiervoor geldt mogelijk dezelfde verklaring als voor Helmond.

Top 5 hoogste premies

In Lelystad betaald men het meest voor de zorgverzekering. Zij betalen voor hun basis- en aanvullende verzekering gemiddeld 1333 euro per jaar. Lelystad is niet de enige stad in Flevoland die in de top 5 staat, Almere sluit de top 5 af met een gemiddelde van 1313 euro per persoon per jaar. Op de nummers 2, 3 en 4 staan respectievelijk Zoetermeer, Amstelveen en Apeldoorn.

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.