Geen paracetamol en vitamines in basispakket zorgverzekering 2017

Geschreven op door Peter Franssen

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft het advies van het Zorginstituut gekregen om zware paracetamol en voedingssupplementen te verwijderen uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit zou een kostenbesparing van 120 miljoen euro opleveren. Gevolg hiervan is dat patiënten met chronische ziekten, zoals reuma, hogere kosten moeten betalen.

Veel geneesmiddelen zijn bij de drogisterij verkrijgbaar

Volgens het Zorginstituut verandert de zorg en dat is voor de autoriteit een reden om te adviseren dat bepaalde middelen niet langer vanuit het basispakket verzekerd moeten worden. Zo zijn veel geneesmiddelen zoals paracetamol bij de drogisterij verkrijgbaar. Gezonde mensen die vitamines willen, moeten hier ook voor betalen en datzelfde zou moeten gelden voor chronisch zieken, aldus het Zorginstituut.

Honderden euro’s per jaar duurder uit

Als deze regeling wordt doorgevoerd, zullen met name reumapatiënten dit merken in de portemonnee. Om de pijn draaglijker te maken zijn zij afhankelijk van een hoge dosis paracetamol en daarnaast hebben ze extra vitamine D nodig. Als de patiënten deze middelen zelf moeten betalen, kunnen de extra kosten oplopen tot honderden euro’s per jaar. Reumapatiënten zullen dus niet blij zijn met deze regeling, zeker gezien het feit dat ze al een groot deel van de benodigde behandelingen en hulpmiddelen zelf moeten betalen.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Dekking basispakket wisselt jaarlijks

Elk jaar verandert de inhoud van het basispakket van de zorgverzekering. Zo is een aantal jaar geleden de vergoeding voor anticonceptie voor vrouwen eruit gehaald, net als de kosten voor een rollator voor ouderen. Ieder jaar wordt er weer gekeken naar wat wel en niet in de basisverzekering moet. Door geneesmiddelen uit het basispakket te halen, kunnen de bespaarde kosten gebruikt worden voor nieuwe medicijnen. Zo komen er nu vooral veel nieuwe geneesmiddelen op de markt om kanker te bestrijden.

Nu nog onduidelijk

Tot nu toe is nog niet duidelijk of minister Schippers het advies van het Zorginstituut zal opvolgen. Patiënten zullen dus nog even in afwachting moeten blijven of ze rekening moeten houden met hogere zorgkosten naast de kosten van de zorgverzekering 2017.

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.