Geen compensatie komend jaar voor hogere zorgpremie

Geschreven op door Peter Franssen

Minister Edith Schippers geeft aan dat die forse verhogingen voor het komende jaar niet te compenseren zijn. De afgelopen dagen komen de zorgverzekeraars 1 voor 1 naar buiten met hun nieuwe premies. Langzaam wordt duidelijk dat de meeste zorgverzekeraars de premies verhogen met zo’n 10%.

Minister Schippers vindt het jammer dat de premieverhogingen een stuk hoger uitvallen dat gedacht. De zorgverzekeraars hebben volgens de minister niet genoeg hun eigen reserves uitgeput. Lagere premies zouden de kosten niet dekken.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekeringen 2018

Lees alles over de zorgverzekeringen van 2018. Informatie over het eigen risico, de zorgtoeslag én het belangrijkste actuele nieuws rondom de zorgverzekeringen 2018. Inclusief overzicht met alle zorgpremies 2018 per type polis (naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis en budgetpolis).

 

Lees ook
Zorgverzekeringen Vergelijken
Zorgverzekering vergelijken?

Tijdens het zorgseizoen (vanaf 13 november t/m 31 december 2017) vergelijkt u eenvoudig alle zorgverzekeringen van 2018 bij het Zorgverzekering Informatie Centrum. Vergelijk de premies en dekking van alle zorgverzekeraars en ontdek of ook ú kunt besparen op uw zorgkosten door over te stappen naar een goedkopere zorgverzekering.

 

Vorig jaar groeiden de reserves van de zorgverzekeringen juist. Schippers geeft wel aan dat ze toen ook miljarden uittrokken om de premies te drukken. Ook de grotere zorgverzekeraars van Nederland, op VGZ na, hebben inmiddels hun premies bekend gemaakt. Deze stijgen ongeveer rond de 10 euro per maand. Dit terwijl Schippers uitging van 3,50 euro. Alle verzekeraars moeten op 19 november hun premies voor de zorgverzekering 2017 bekend hebben gemaakt.

Of deze tien euro stijging wel gemerkt wordt, betwijfelt Schippers. Mensen met een laag inkomen gaan er niet op achteruit vanwege de verhoging van de zorgtoeslag. De zorgtoeslag stijgt met de premies mee. Middeninkomens en hogere inkomens hebben meer kans om de stijgende premie te merken. Deze mensen moeten hopen dat een andere belasting, vergoeding of uitkering juist meevalt. Schippers heeft daar goede hoop op, omdat ”ramingen nu eenmaal heel betrekkelijk zijn”.

Minister Schippers wil men er nogmaals aan herinneren dat de zorgverzekeraars zelf hun premie bepalen. Schippers: ‘Ik kan alleen een verwachting geven. Deze verwachting was in tegenstelling tot de jaren veel lager dan de werkelijke stijging.’

 

Lees ook
staafdiagram medisch
De zorgverzekering 2018 volgens de Rijksbegroting

De Rijksbegroting 2018 is inmiddels naar buiten gebracht en daarmee zijn een aantal eerder uitgelekte zaken rondom de zorgverzekering 2018 nu officieel bevestigd.

 

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.