Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.

zorgverzekering 2019

Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Geschreven op door Jetty Overdijk

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor hun zorgpremie, zo verwacht het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.). De verwachting ligt in lijn met die van platform Independer, dat eerder aangaf dat ‘’de eerste premie bekendmaking van DSW een goede indicator is voor de uiteindelijke premie.” DSW-premie geeft goede…

Lees meer

Hoogleraren positief over zorgverzekering

Geschreven op door Jetty Overdijk

Dit jaar is het tien jaar geleden dat de Zorgverzekeringswet (Zvw) werd ingevoerd en het ziekenfonds verdween. Twee hoogleraren beoordelen nu onder andere de toegankelijkheid, transparantie, zorgkosten, betaalbaarheid en de keuze aan polissen. Dat schrijft Zorgvisie.

Lees meer

staafdiagram medisch

Laatste dag voor afsluiten nieuwe zorgverzekering

Geschreven op door Jetty Overdijk

Zondag 31 januari is de laatste dag dat verzekerden kunnen overstappen naar een andere zorgverzekering. Uit voorlopige cijfers van landelijk informatiecentrum Vektis blijkt dat ruim 6,8 procent van de verzekerden al voor de jaarwisseling overstapte naar een andere zorgverzekering. Dat komt neer op zo’n 1,2 miljoen overstappers.

Lees meer

dokter werkt op laptop

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen lanceren ‘checker’

Geschreven op door Jetty Overdijk

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen komen met een zogenaamde checker voor de zorgverzekering. Daarmee kunnen medisch specialisten hun patiënten vooraf informeren over de vergoeding van een behandeling. VECOZO ontwikkelde het systeem in opdracht van de zorgverzekeraars en ziekenhuisorganisaties NVZ en NFU.

Lees meer

Nederlandse Zorgautoriteit

‘NZa kan problemen informatie zorgverzekering niet bewijzen’

Geschreven op door Jetty Overdijk

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de drie zorgverzekeraars Zilveren Kruis, VGZ en CZ onterecht op de vingers getikt. De drie verzekeraars stapten naar de rechter nadat de NZa ze had opgedragen klanten beter te informeren. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) stelt de zorgverzekeraars in het gelijk.

Lees meer

online controle van informatie

Zorgverzekeraars controleren zorgaanbieders online

Geschreven op door Jetty Overdijk

Zorgverzekeraars gaan voortaan zorgaanbieders online controleren. Dat kan via het nieuwe online portaal van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De verzekeraar kan onder andere de financiële betrouwbaarheid van zorgaanbieders onderzoeken. Dit is belangrijk bij het afsluiten van contracten voor de zorgverzekering.

Lees meer

Veel overstappers naar zorgverzekering gemeente

Geschreven op door Jetty Overdijk

Veel verzekerden zijn overgestapt naar de zorgverzekering die sommige gemeentes aanbieden, de zogenaamde collectiviteitsverzekering. In de gemeenten Apeldoorn, Epe en Brummen gaat het zelfs om duizenden verzekerden. Dat meldt de regionale krant De Stentor.

Lees meer

bureaucratie in de zorg

ZN vraagt coulance zorgverzekeraars

Geschreven op door Jetty Overdijk

De branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vraagt coulance aan haar leden: de zorgverzekeraars. Apothekers zouden nu slachtoffer kunnen worden van de afspraken met huisartsen over bureaucratie. Zo zijn er afspraken om de hoeveelheid papierwerk rond de zorgverzekering te verminderen, maar dat zou wel eens nadelig kunnen uitpakken, zo meldt de NOS….

Lees meer