‘Dure medicijnen zijn goed voor de economie’

Geschreven op door Peter Franssen

Nieuwe, dure medicijnen zorgen niet alleen voor een betere gezondheid van de patiënt, maar ook de economie heeft er baat bij. Dat is de conclusie van het Financieele Dagblad na gesprekken met artsen, economen, patiëntenverenigingen en investeerders. Volgens deskundigen wordt er nu te veel gekeken naar de beheersing van de zorgkosten en te weinig naar de economische voordelen van het gebruik van dure medicijnen en behandelingen.

Minister Schippers heeft eerder onderhandeld om duurdere medicijnen in het basispakket voor de zorgverzekering 2016 te krijgen.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Voordelen
De invoering van dure medicijnen kunnen een voordeel opleveren voor de Nederlandse economie. Deskundigen zeggen dat men teveel kijkt naar de kosten en te weinig naar de baten. Een voorbeeld van een duur medicijn, zijn de medicijnen tegen reuma en medicatie tegen migraine. Die medicijnen zijn weliswaar redelijk aan de prijs, maar hebben de economie veel voordeel gebracht. Zo is het aantal ligdagen in ziekenhuizen behoorlijk afgenomen. Dat zegt het Reumafonds. Migrainespecialist Michel Ferrari trekt dezelfde conclusies op zijn gebied.

Misbruik
De meeste farmaceutische bedrijven wordt verweten dat zij misbruik maken van hun monopoliepositie. Dankzij de goede positie van farmaceutische bedrijven, kunnen zij de prijs van een medicijn expres hoog houden. Econoom Marc Pomp stelt dat Nederland bereid moet zijn om farmaceuten te belonen als zij goede medicijnen ontwikkelen.

Niet iedereen is het eens met de voordelen van nieuwe, duurdere medicijnen. Zo wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid voorkomen dat de kosten voor nieuwe medicijnen te hoog oplopen. Vooral medicatie voor kanker en reuma zijn erg kostbaar en kunnen de zorgkosten flink aanjagen. Daardoor kan de zorgpremie voor komende jaren stijgen.

Om te voorkomen dat dat gebeurt, heeft de minister de vergoeding van nieuwe medicatie beperkt. Zorgverzekering vergelijken is een goede manier om de beste zorgverzekering voor de persoonlijke wensen te vinden. Bovendien kan dit een besparing in de zorgpremie opleveren.

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.