Dure medicijnen niet meer automatisch in zorgverzekering

Geschreven op door Peter Franssen

Nieuwe, dure medicijnen worden binnenkort niet meer automatisch vergoed via het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om medicijnen zoals die tegen kanker. Minister Schippers van Volksgezondheid wil eerst een afspraak maken met de fabrikant van de medicatie over de prijs. Op die manier moeten de zorgkosten in Nederland beperkt worden. 

De vraag is wat dat voor de invulling van de zorgverzekering 2016 gaat betekenen. Het indammen van de almaar stijgende zorgkosten is nodig, omdat de zorgpremie anders ieder jaar moet blijven stijgen.

Ingrijpend
Het besluit van de minister is ingrijpend, maar wel nodig. Onlangs zei de minister van Volksgezondheid nog dat er medicijnen in productie worden genomen die flink aan de prijs zijn. Daardoor kunnen de zorgkosten honderden miljoenen euro’s per jaar extra oplopen. Ziekenhuizen betalen nu gemiddeld per jaar ongeveer al 1,5 miljard euro aan zorgkosten.

Bij de ziekenhuiszorg komt de medicatie direct uit het basispakket, terwijl de medicijnen vaak erg prijzig zijn. Daar wil de minister nu een einde aan gaan maken, zo zegt ze tegen het AD.

Toegevoegde waarde
Schippers wil nieuwe, dure geneesmiddelen eerst ‘in de wacht’ zetten. Dit houdt in dat het onafhankelijke Zorginstituut Nederland eerst moet goedkeuren dat het medicijn ook daadwerkelijk een positief effect heeft op de behandeling. Dit geldt alleen voor nieuwe, dure medicijnen waar geen alternatieven voor zijn. Als er goedkopere alternatieven op de markt zijn, is het de bedoeling dat de patiënt die eerst probeert. Als het Zorginstituut het medicijn goedkeurt, probeert de minister er een lagere prijs voor de krijgen om vervolgens het medicijn toe te laten.

Deze zomer deed de bewindsvrouw een proef met een medicijn tegen longkanker. Dat middel zou zo’n 50.000 euro per patiënt per half jaar moeten kosten en zijn waarschijnlijk voor duizenden mensen geschikt. Daarom heeft de minister het medicijn voorlopig even in de wacht gezet.

Wel medicatie
Dat betekent overigens niet automatisch dat de patiënt zijn medicijn niet krijgt, alleen om dat de minister lagere kosten wil bedingen. Het medicijn is wel beschikbaar voor artsen en patiënten, omdat de producent van het middel dan de rekening eerst zelf betaalt.

Welke medicatie volgend jaar in de zorgverzekering zit, is nog even afwachten. Daarover komt meer naar buiten op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag.

Peter Franssen

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws over de financiele aspecten voor de Nederlandse zorgconsument. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen rondom de vergoedingen in het basispakket, de maandelijkse zorgpremie, het eigen risico en het kiezen van een voordelige zorgverzekering.