Wat verzekeren Nederlanders mee?

Geschreven op door Simon den Hollander

Nu alle premies bekend zijn starten veel mensen met het vergelijken van zorgverzekeringen. Een grote groep mensen vindt het prettig om de zorgverzekering met een ander te vergelijken.

Om hier overzicht in te krijgen heeft Zorgwijzer haar bezoekers geanalyseerd op basis van 140.000 vergelijkingen.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekering 2018?

Bent u benieuwd naar actuele informatie over de zorgverzekeringen in 2018? Bekijk dan onze pagina over de zorgverzekering 2018. Alle belangrijke informatie in één overzicht.

 

Aanvullende verzekeringen

De meeste mensen kiezen voor een aanvullende verzekering boven op hun basisverzekering. Maar liefst 85 procent van de verzekerden heeft op dit moment een aanvullende verzekering.

Op basis van de analyses van Zorgwijzer blijkt dat slechts 40 procent op dit moment kiest voor een extra verzekeringspakket.

De meest populaire aanvullende verzekering is de tandartsverzekering. Eén op de drie bezoekers wilt zich verzekeren voor tandartskosten. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een dekking van 250 euro met een maximale vergoeding van 75 procent.

Het lijkt erop dat een tandartsverzekering steeds minder populair wordt. Voor mensen met een gezond gebit wordt vaak aangeraden om zelf de kosten te betalen, omdat dat vaak goedkoper is dan het afsluiten van een tandartsverzekering.

Op de tweede plek komt een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Tot nu toe heeft 29 procent van de bezoekers van Zorgwijzer zich daarvoor verzekerd. De meeste bezoekers kiezen voor een dekking van 9 behandelingen. Bijna één procent kiest voor een onbeperkt aantal behandelingen.

Ten slotte is er ook nog de buitenlanddekking. Spoedeisende zorg in het buitenland wordt vergoed vanuit de basisverzekering, echter wordt alleen het Nederlandse tarief vergoed. Als de zorg in het desbetreffende land duurder is, zal men de overige kosten zelf moeten betalen.

Met een buitenlanddekking is men verzekerd voor die mogelijke extra kosten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een Europa- en werelddekking. Iets meer dan één op de vier bezoekers kiest voor een buitenlanddekking, waarvan de meeste een Europadekking kiezen.

Ten slotte zijn er nog meer specifieke aanvullende vergoedingen, zoals alternatieve geneeswijzen, brillen, lenzen, anticonceptie (vanaf 21 jaar), steunzolen en orthodontie.

De populairste specifieke aanvullende vergoeding is een dekking voor alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie en acupunctuur. Vijf procent wil graag een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen.

Eigen risico

Dertien procent van de bezoekers kiest voor een vrijwillig eigen risico. Zo’n één op de tien mensen kiest voor het maximale bedrag van 500 euro.

De premiekorting bij een maximaal vrijwillig eigen risico kan oplopen tot 25 euro per maand, dat is 300 euro op jaarbasis. Men neemt in dat geval dus een risico van 200 euro.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

Simon den Hollander

Simon den Hollander is oprichter en hoofdredacteur van het Zorgverzekering Informatie Centrum. Samen met zijn redactie houdt hij al het nieuws op het gebied van zorgverzekeringen bij.