Consumenten onterecht verleid tot aanschaf van ‘gratis’ producten bij opticiens en hoorwinkels

Geschreven op door Simon den Hollander

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis geeft aan actie te willen ondernemen tegen opticiens en hoorwinkels. Volgens de verzekeraar verleiden winkels als Specsavers en Hans Anders onterecht consumenten tot het kopen van ‘gratis’ producten met reclamecampagnes. Deze winkels gebruiken het beeldmerk van Zilveren Kruis in hun reclames.

‘Gratis zorg bestaat niet’

Zilveren Kruis vindt het kwalijk dat in de reclames van de opticiens en hoorwinkels het woord ‘gratis’ wordt gebruikt. Volgens de verzekeraar bestaat er niet zoiets als gratis zorg. Een woordvoerster van Zilveren Kruis geeft aan dat alle verzekerden mee betalen aan de premie en dat op deze manier de premies verder zullen stijgen. Zo worden hoortoestellen gedeeltelijk vergoed vanuit het basispakket. Maximaal 75 procent wordt betaald voor een gehoorapparaat door de zorgverzekering 2017, mits het eigen risico al gebruikt is voor andere medische kosten. Specsavers geeft aan het resterende bedrag voor eigen rekening te nemen. Dit leidt ertoe dat op de website van de opticien staat aangegeven dat gehoorapparaten gratis zijn.

‘Schreeuw om aandacht’

Remko Berkel, directeur van Specsavers vermoedt dat de klacht van Zilveren Kruis een schreeuw om aandacht is in de nieuwe overstapperiode. Volgens hem had het bedrijf vorig jaar dezelfde discussie met CZ. Specsavers heeft destijds het woord ‘gratis’ vervangen door ‘zonder bijbetalen’. Berkel geeft aan slechts te willen voorkomen dat de consument de volle prijs moet betalen voor hoorzorg.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekering 2019 vergelijken? Zorgverzekering.org

Lees alles over de zorgverzekeringen van 2018. Informatie over het eigen risico, de zorgtoeslag én het belangrijkste actuele nieuws rondom de zorgverzekeringen 2018. Inclusief overzicht met alle zorgpremies 2018 per type polis (naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis en budgetpolis).

 

Uitzoeken wat wettelijk is toegestaan

Voordat Zilveren Kruis stappen onderneemt, zoeken ze eerst uit of het is toegestaan om het beeldmerk voor dergelijke reclamecampagnes te gebruiken en welke maatregelen eventueel genomen kunnen worden. Belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is het met Zilveren Kruis eens. Het is volgens hen niet de bedoeling dat mensen op deze manier hun premie terugverdienen.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Simon den Hollander

Simon den Hollander is oprichter en hoofdredacteur van het Zorgverzekering Informatie Centrum. Samen met zijn redactie houdt hij al het nieuws op het gebied van zorgverzekeringen bij.