Behandelingen erfelijke borstkanker en hepatitis C in basispakket

Geschreven op door Simon den Hollander

Er zijn nog enkele dagen om over te stappen van zorgverzekeraar. Nog vlak voor de start van het nieuwe jaar heeft minister Schippers van Volksgezondheid bekend gemaakt dat behandelingen voor erfelijke borstkanker en hepatitis C vanaf 1 januari 2017 worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekering 2018? → Alle Info & Premies in één Overzicht

Bekijk all wijzigingen en bekijk het overzicht met alle premies voor de basisverzekeringen van 2018. Zorgpremies op basis van aanvullende zorgverzekeringen kunt u op deze pagina vergelijken met onze zorgvergelijker 2018. Kijk of u kunt besparen op uw zorgkosten door over te stappen naar een andere verzekeraar.

 

Erfelijke borstkanker voorwaardelijk in basispakket

De behandeling voor erfelijke borstkanker wordt voorwaardelijk toegelaten in het basispakket. Voorwaardelijk houdt in dat de vergoeding in eerste instantie voor een bepaalde tijd is, in dit geval zes jaar. Na afloop van deze periode wordt bekeken of de behandeling voor erfelijke borstkanker daadwerkelijk tot het basispakket wordt toegelaten. Voorwaardelijke vergoeding wordt vaker gedaan. Op deze manier krijgen patiënten toegang tot hoopgevende behandelingen en komt er inzicht in zowel de resultaten als de kosten van deze zorg. Op deze manier zijn er al 15 veelbelovende behandelingen toegelaten tot het basispakket.
De vergoeding geldt voor patiënten met BRCA1-like borstkanker in de leeftijd van 18 tot en met 65 jaar. De behandeling bevindt zich nog in de experimentele fase en bestaat uit een hoge dosis chemotherapie en stamceltransplantatie. Voor de behandeling is een budget van 4,4 miljoen euro beschikbaar.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Medicijn hepatitis C in basispakket na onderhandeling

Een nieuw medicijn tegen hepatitis C, Zepatier, wordt vanaf 1 januari 2017 vergoed vanuit het basispakket. Minister Schippers heeft met de fabrikant onderhandeld over de prijs, zodat het mogelijk wordt om het medicijn toe te laten in het basispakket. Zepatier is bestemd voor patiënten met chronische hepatitis C die geïnfecteerd zijn met virus genotype 1 en 4. Zo’n 60% van de patiënten voldoet hieraan. Het middel wordt vergoed voor alle ziektestadia. De ziekte leidt in veel gevallen pas jaren later tot klachten. Door de komst van nieuwe medicijnen kan de ziekte effectiever bestreden worden en kunnen er meer patiënten geholpen worden.

Het Zorginstituut Nederland (ZN) adviseerde minister Schippers eerder om te onderhandelen over de prijs van het medicijn, aangezien de kosten voor de behandeling hoog liggen. De onderhandeling heeft een positieve uitkomst opgeleverd, hetgeen ervoor zorgt dat de extra uitgaven voor dit medicijn lager uitvallen. Inmiddels heeft de minister al twintig keer met succes onderhandeld over de vergoeding van een geneesmiddel. Het is al de vijfde keer dat het om een middel tegen hepatitis C gaat.

Simon den Hollander

Simon den Hollander is oprichter en hoofdredacteur van het Zorgverzekering Informatie Centrum. Samen met zijn redactie houdt hij al het nieuws op het gebied van zorgverzekeringen bij.