Basispakket zorgverzekering toch niet voor iedereen gelijk

Geschreven op door Jetty Overdijk

Het basispakket van de zorgverzekering zou voor iedereen gelijk moeten zijn, maar in de praktijk blijkt dat toch niet zo te zijn. In de Zorgverzekeringswet is vastgelegd dat iedereen recht heeft op dezelfde vergoeding in het basispakket. Maar in de praktijk blijkt dat niet zo te zijn bij apotheekbereidingen. Zorgverzekeraars bepalen namelijk zelf welke medicijnen zij wel of niet vergoeden. Daardoor is het mogelijk dat bij zorgverzekeraar A een medicijn wel vergoed wordt bij de basisverzekering, terwijl dat bij zorgverzekering B niet het geval is. 

Dat stelt de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, het KNMP. De organisatie wil dat de ongelijkheid in het basispakket verdwijnt.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekering 2018? → Alle Info & Premies in één Overzicht

Bekijk all wijzigingen en bekijk het overzicht met alle premies voor de basisverzekeringen van 2018. Zorgpremies op basis van aanvullende zorgverzekeringen kunt u op deze pagina vergelijken met onze zorgvergelijker 2018. Ontdek eenvoudig of u kunt besparen op uw zorgkosten door over te stappen naar een andere verzekeraar.

 

Zelf beoordelen
Volgens de brancheorganisatie beslist de zorgverzekeraar nu zelf per patiënt of een medicijn volledig vergoed wordt of niet. Zo is het mogelijk dat een patiënt die eerst een bepaald medicijn had bij zorgverzekeraar A, die niet meer vergoed krijgt als hij wisselt naar zorgverzekeraar B. Het KNMP wil daarom dat er een einde komt aan de macht van de zorgverzekeraar om zelf te beslissen welk medicijn vergoed wordt.

Afspraken
Volgens het KNMP moeten er landelijke afspraken komen met zorgverzekeraars. Die afspraken moeten dan worden gecontroleerd door Zorginstituut Nederland. De afspraken moeten gaan over de vergoeding van medicatie en geldt tussen zorgverzekeraars, verzekerden, zorgverleners en de consumentenorganisaties. De bedoeling is dat de vergoeding van een medicijn bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde moet zijn.

Het probleem van verschillende vergoedingen is niet alleen een probleem voor apothekers. Ook bij fysiotherapeuten, huisartsen en psychologen speelt het probleem.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Prinsjesdag
Afgelopen dinsdag maakte de minister van Volksgezondheid de wijzigingen in het basispakket voor de zorgverzekering 2016 bekend. In de praktijk is er maar weinig veranderd op een aantal kleine wijzigingen na. De zorgpremie wordt 7 euro per maand duurder en het eigen risico gaat met tien euro op jaarbasis omhoog.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.