Achmea en CZ steken miljoenen in onderzoek organoïden

Geschreven op door Jetty Overdijk

Zorgverzekeraars Achmea en CZ gaan miljoenen investeren in een nieuw diagnostisch centrum in Utrecht. Dat centrum gaat onderzoek doen naar behandelingen op maat. De zorgverzekeraars komen met zo’n 25 miljoen euro over de brug voor het project.

Het Financieele Dagblad schrijft dat er ongeveer 50 mensen in het nieuwe onderzoekscentrum gaan werken.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgverzekering 2018? → Alle Info & Premies in één Overzicht

Bekijk all wijzigingen en bekijk het overzicht met alle premies voor de basisverzekeringen van 2018. Zorgpremies op basis van aanvullende zorgverzekeringen kunt u op deze pagina vergelijken met onze zorgvergelijker 2018. Kijk of u kunt besparen op uw zorgkosten door over te stappen naar een andere verzekeraar.

 

Organoïden

Het lab gaat werken met een bijzondere onderzoekstechniek. Voor het onderzoek worden stamcellen van patiënten afgenomen en vervolgens buiten het lichaam in leven gehouden. Daarna worden de stamcellen gekweekt tot organoïden. Die zijn vaak afgeleid van een stukje tumor of gezond weefsel en kunnen worden gegroeid door kweek. Daardoor is onderzoek en ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden beter mogelijk.

Met de nieuwe methode kunnen medicijnen en behandelingen worden getest op mensen, zonder dat mensen daar ziek van worden. De medicijnen worden namelijk toegepast op menselijk weefsel, buiten het lichaam. Voorheen gebeurde dat op dierlijk weefsel. Nu kunnen artsen beter bepalen hoe een patiënt moet worden behandeld.

 

Lees ook
zorgverzekering 2019
Gemiddelde premie zorgverzekering 2019 vijf euro omhoog

Nederlanders zullen naar verwachting zo’n 5 euro duurder uitzijn voor…

 

Belangen
De onderzoekers hebben al eerder gebruikgemaakt van deze methode. De methode werd toegepast op twee kinderen die lijden aan taaislijmziekte. Het nieuwe onderzoekscentrum richt zich ook op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen kanker.

CZ en Achmea investeren niet zomaar in een nieuw centrum. De zorgverzekeraars hebben daar een financieel belang bij, want medicijnen worden steeds duurder. Zo kost een medicijn tegen taaislijmziekte per jaar meer dan 200.000 euro per patiënt.

Die grote uitgaven zien verzekerden waarschijnlijk terug in de premie zorgverzekering 2016. Daarom zijn verzekeraars en verzekerden gebaat bij kostenverlaging van medicijnen.

Verzekeraars willen liever dat medicijnen die worden voorgeschreven aan patiënten ook echt effect hebben op de klachten van de patiënt. Nu schrijven artsen soms medicijnen voor aan patiënten bij wie de behandeling achteraf niet aan blijkt te staan. Verzekeraars hebben dat liever niet, omdat zij zo voor hoge kosten komen te staan, zonder enig effect.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.