Aanbieders zorgverzekering slepen NZa voor rechter

Geschreven op door Jetty Overdijk

Drie grote zorgverzekeraars slepen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor de rechter. De zorgautoriteit heeft fouten van de zorgverzekeraars gepubliceerd. Dat meldt de Telegraaf.

Fouten
De Nederlandse Zorgautoriteit deed een belronde naar de klantenservices van drie zorgverzekeraars. De Autoriteit stelde vragen over het eigen risico, vergoedingen en polisvoorwaarden van een zorgverzekering. Vervolgens publiceerde de waakhond een rapport, waarin te lezen valt dat één op de vier vragen niet correct werd beantwoord.

In het rapport staat ook dat de fouten van zorgverzekeraars grote gevolgen kunnen hebben voor de verzekerde. Om die gevolgen te kunnen voorkomen, testte de NZa de kennis van klantenservicemedewerkers.

Rechtszaak
Het rapport van de NZa is de zorgverzekeraars een doorn in het oog. Ze zijn het er niet mee eens dat gemaakte fouten zomaar openbaar worden gemaakt. De Telegraaf schrijft dat het zou gaan om de zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ en VGZ. Samen hebben zij ongeveer tien miljoen verzekerden.

De Tweede Kamer is het niet eens met de rechtszaak. VVD’er Arno Rutte zegt in de krant dat de verzekeraars ‘hun zaakjes op orde moeten brengen’ en dat ze niet naar de rechter moeten stappen. Ook andere politieke partijen hebben geschokt gereageerd.

Kleine verzekeraars
Uit het onderzoek van de NZa blijkt ook dat de kleine aanbieders van de zorgverzekering het een stuk beter doen. Zij gingen veel minder vaak in de mist. Ongeveer negentig procent van de vragen werden goed beantwoord.

Jetty Overdijk

Voor de nieuwsredactie van het Zorgverzekering Informatie Centrum publiceer ik het relevante zorgnieuws rondom de veranderingen in zorg, politieke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg in Nederland en het Nederlandse zorgstelsel in het algemeen.