FBTO en ONVZ winnaars Nationaal Zorgonderzoek 2013

Het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) heeft het Nationaal Zorgonderzoek 2013 uitgevoerd. In de online enquête werd de klanttevredenheid en het overstapgedrag bij zorgverzekeraars onderzocht. Uit het onderzoek, uitgevoerd onder 2492 respondenten, kwam duidelijk naar voren dat FBTO (bij de grote verzekeraars) en ONVZ (bij de kleine verzekeraars) de beste beoordelingen krijgen van hun klanten. Deze twee partijen beschouwen wij als de absolute winnaars van het Nationaal Zorgonderzoek 2013-2014. Andere zorgverzekeraars behaalden gemiddeld allemaal een voldoende.

Bij het tevredenheidsonderzoek hebben de respondenten antwoord gegeven op meerdere beoordelingscriteria, zoals de premies, bereikbaarheid, keuzemogelijkheden, vergoedingen, eigen risico, service, dekkingsvoorwaarden en de kwaliteit van de klantenservice van de zorgverzekeraar.

Door het grote verschil in het aantal klanten is het onderzoek opgesplitst in een groep met grote- en kleine zorgverzekeraars, om zo een zo representatief mogelijk beeld van de markt te weergeven. Zo zijn er dus twee zorgverzekeraars uitgeroepen tot winnaar. De ‘Beste grote zorgverzekeraar’ en de ‘Beste kleine zorgverzekeraar’.

Grote zorgverzekeraars

Uit de resultaten onder de grote verzekeraars blijkt dat FBTO op bijna elk punt als beste uit het onderzoek naar voren komt. De FBTO wordt door haar eigen verzekerden beoordeeld met een ruime voldoende (7,2), en is daarmee uitgeroepen tot een van de “winnaars” van dit onderzoek.

Positief zijn haar klanten over premies voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering, de vergoedingen en snelheid van de betalingen en klantenservice. Een goede tweede verzekeraar is De Friesland Zorgverzekeraar (7,1) die volgens haar klanten uitblinkt qua bereikbaarheid van de klantenservice én de dekkingsvoorwaarden van de aanvullende verzekeringen.

Daarnaast zijn er helaas ook zorgverzekeraars die minder goed beoordeeld zijn. Agis heeft de laagste gemiddelde beoordeling en is daarmee de “slechtste” zorgverzekeraar. Met name de hoge zorgpremie voor de basisverzekering en de trage uitbetaling van vergoedingen zorgen voor ontevredenheid onder Agis-verzekerden. Toch scoort Agis met een 6,3 ook nog een voldoende.

Klantbeoordeling grote verzekeraars

Kleine zorgverzekeraars

Het onderzoek heeft zich niet enkel gericht op de grote verzekeraars, ook de kleine verzekeraars zijn meegenomen in de enquête. Wegens het grotere klantenaandeel van de grote verzekeraars ten opzichte van de kleinere, zijn deze twee groepen apart van elkaar beoordeeld, ter bevordering van een eerlijk totaalbeeld. Door deze twee groepen apart van elkaar te beoordelen, zijn er in het onderzoek twee zorgverzekeraars tot winnaar bekroond.

Bij de kleinere verzekeraars wint ONVZ (7,5), met een haarlengte verschil van DSW (7,4) de titel van beste kleine zorgverzekeraar 2013. Zorgverzekeraar ONVZ scoorde zeer goed op de punten; ‘bereikbaarheid’, ‘dekkingsvoorwaarden’ en ‘keuzemogelijkheden’. DSW doet het daarentegen beter qua ‘klantenservice’ en ‘betalingen’.

De Amersfoortse komt ondanks een 6,4 als minste kleine zorgverzekeraar naar voren. Zij schieten vooral tekort op de premies van zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. Zorgverzekeraar Aevitae komt vlak voor de Amersfoortse binnen op de 9e plek. Haar klanten beoordelen de zorgverzekeraar als minste op het gebieden van ‘klantenservice’, ‘vergoedingen’ en ‘keuzemogelijkheden’.

De ranking van de kleine verzekeraars komt er dan als volgt uit te zien:

Klantbeoordeling kleine verzekeraars

Overstappen

Hoewel de verwachting is dat er dit jaar ruim een miljoen mensen overstappen blijft er nog altijd een grote groep mensen die niet overstappen. Simon den Hollander van het Z.I.C. zegt hierover: “Geen enkele verzekeraar kreeg een onvoldoende, maar slechts 9% procent zegt bij de goedkoopste verzekeraar te zitten. Voor een groot deel van de Nederlanders valt er dan ook nog genoeg te besparen.” Tijden het onderzoek gaf 36% van de ondervraagden aan niet over te stappen wegens positieve ervaringen met de huidige verzekeraar. 19% van de respondenten gaf daarentegen aan onvoldoende bekend te zijn met andere zorgverzekeraars.

Redenen om niet over te stappen

Wij van het Z.I.C. feliciteren zorgverzekeraar FBTO met de overwinning van ‘beste grote zorgverzekeraar 2013’ en zorgverzekeraar ONVZ met de overwinning van ‘beste kleine zorgverzekeraar 2013’. Daarnaast kijken wij uit naar volgend jaar, om te zien of alle zorgverzekeraars hun premies en voorwaarden hebben verbeterd of verslechterd in vergelijking met dit jaar. Mocht u willen overstappen kijk dan ook naar de pagina: Zorgverzekering Vergelijken waar we veel tips hebben voor het vergelijken van uw zorgverzekering.