Kinderen verplicht verzekerd?

Ook voor kinderen is het verplicht om een zorgverzekering (minimaal een basisverzekering) te hebben. Binnen 4 maanden na de geboorte dient een kind ingeschreven te zijn bij een zorgverzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld door het kind bij één van de ouders mee te verzekeren.

Geen premie voor een basisverzekering (basispakket)

Voor kinderen onder de 18 jaar hoeft voor een basisverzekering geen een premie te worden betaald. Zij hebben daarom ook geen recht op zorgtoeslag. Een kind kan bij de polis van één van de ouders worden meeverzekerd, maar kan voor een basispolis vaak ook gratis bij een andere zorgverzekeraar worden verzekerd.

Een aanvullende zorgverzekering voor uw kind

Het is tevens mogelijk om uw kind gratis mee te verzekeren op de aanvullende polis van één van de ouders.  Zorgverzekeraars kunnen zelf bepalen welke aanvullende polissen ze aanbieden en welke acceptatievoorwaarden hiervoor gelden. Zo kan het voorkomen dat een zorgverzekeraar uw aanvullende verzekering weigert, of een hogere premie vraagt.

 

Lees ook
medische documenten en rekenmachine
Zorgpremie 2018

Voor alle zorgverzekeringen van 2018 is de zorgpremie bekend. Vergelijk eenvoudig alle zorgverzekeringen van 2018 op basis van zorgpremie, dekking en polisvoorwaarden. Voor de verzekering voor het komende jaar kunt u eenvoudig overstappen t/m 31 december 2017, uw nieuwe verzekeraar zegt uw huidige zorgpolis voor u op.

 

Meeverzekeren bij uw polis of bij polis van uw partner?

Een kind kan bij één van de ouders op de zorgpolis worden meeverzekerd. Indien één van de ouders een betere dekking heeft, kan het voordelig zijn om uw kind gratis op die polis mee te verzekeren. Of dit ook mogelijk is, hangt af van de voorwaarden van de betreffende zorgverzekeraar.

Vergeten uw kind te verzekeren?

Als u bent vergeten uw kind (binnen 4 maanden na de geboorte) op uw zorgpolis bij te laten schrijven en ook u geen aparte zorgverzekering voor uw kind heeft afgesloten,  betekent dit dat uw kind niet verzekerd is. In dat geval moeten de eventuele kosten voor medische zorg zelf worden betaald.

Uw kind wordt 18 jaar

Zodra uw kind de leeftijd van 18 jaar bereikt, kan het niet meer gratis worden bijgeschreven op de polis van de ouders. In Nederland dienen personen vanaf 18 jaar zelfstandig verzekerd te zijn. Er gelden wel enkele uitzonderingen op de verzekeringsplicht.

Indien er medische zorg nodig is op het moment dat uw kind nog niet verzekerd is, dienen de kosten hiervoor zelf betaald te worden.

Als iemand in Nederland geen zorgverzekering heeft afgesloten, wordt er door ‘Zorginstituut Nederland’ (ZiNL) een boete opgelegd. Na twee boetes wordt de onverzekerde persoon door ‘Zorginstituut Nederland’ bij een zorgverzekeraar aangemeld. De standaardpremie wordt in dat geval 12 maanden lang van de inkomsten ingehouden. Indien iemand geen vast inkomen heeft, wordt er een acceptgiro toegestuurd.

Zorgtoeslag aanvragen vanaf 18 jaar

Vanaf de leeftijd van 18 jaar zijn uw kinderen verantwoordelijk voor het betalen van hun zorgpremie. Dit betekent dat ze vanaf deze leeftijd ook in aanmerking komen voor zorgtoeslag.

Indien uw kind in aanmerking komt voor zorgtoeslag, dient deze aangevraagd te worden bij de Belastingdienst. Dit van via de website www.belastingdienst, of via de BelastingTelefoon. De BelastingTelefoon kunt u bereiken via het telefoonnummer 0800 – 0543 (gratis).