Zorgverzekering: Dit moet u niet vergeten

Aangezien u per 1 januari tegen de nieuwe voorwaarden verzekerd bent als u niets onderneemt, is het maken van een vergelijking de eerste stap. U kunt dan het beste een vergelijking maken van alle zorgverzekeringen om na te gaan of het voor u van belang is om over te stappen naar een goedkopere zorgverzekering of een zorgverzekering met betere voorwaarden.

Maar naast de standaard basispremie, voorwaarden voor aanvullende verzekeringen en extra tandartsverzekeringen zijn er nog andere dingen waar u bij een verzekering wellicht in de eerste plaats niet aan denkt, maar wel degelijk van belang zijn. We hebben op de rest van de site wellicht sommige aspecten al eens de revue laten passeren, maar willen u er met dit overzicht nogmaals op attent maken.

Aanmelding van uw pasgeborene

Wellicht dat u er niet bij stil staat als u net vader of moeder geworden bent, maar u dient uw zoon of dochter binnen 4 maanden na de geboorte op te geven bij uw zorgverzekeraar. Uw kind is gratis meeverzekerd, maar als u vergeet hem of haar aan te melden dan kan een ziekenhuisopname ineens hoog in kosten oplopen.

Acceptatieplicht voor aanvullende verzekering

Aangezien een verzekeraar geen acceptatieplicht heeft voor het afsluiten van een aanvullende verzekering is het verstandig om hier goed over geïnformeerd te zijn. Bij het premieoverzicht van de meeste verzekeraars zijn producten waarvoor een medische selectie geldt vaak aangegeven. Is dit niet het geval vraag dit dan na bij de verzekering, zodat u zeker weet dat u om die reden niet voor een dichte deur komt te staan.

Collectieve zorgverzekering

Het kan zijn dat u een collectieve zorgverzekering af kunt sluiten via uw werkgever. Het is zeker een overwegen waard, aangezien er vaak lagere tarieven gelden. In veel gevallen betaald de werkgever tevens een deel van de premie. Toch is ook in dit geval goed vergelijken verstandig, omdat deze verzekering voor u niet perse de meest voordelige of kwalitatief aantrekkelijkste verzekering hoeft te zijn. Overigens hoeft u een collectieve zorgverzekering niet altijd af te sluiten via de werkgever of een vereniging. Zo kan men bijvoorbeeld lid worden bij Univé Zorgverzekeringen en op die manier gebruik maken van winstuitkeringen en premiekortingen.

De beste polis voor uw kinderen

Wist u dat kinderen tot 18 jaar meeverzekerd mogen worden met de ouder die het meest uitgebreide verzekeringspakket heeft, maar dat u dit wel zelf goed dient te controleren. Wellicht zijn uw kinderen tot dusver altijd met de hoofdkostwinner verzekerd geweest, maar is dat in uw geval niet degene die een uitgebreid verzekeringspakket heeft. Uw kinderen bij de andere ouder bijschrijven is dan het beste wat u kunt doen, om verzekerd te zijn van de beste polis voor uw kinderen.

Ieder een eigen polis

Aangezien elk gezinslid anders gebruik maakt van de zorg is het verstandig om goed te vergelijken welke verzekering bij wie past. Elke verzekerde mag dan ook zijn eigen verzekering en eigen risico kiezen. Dit hoeft niet allemaal bij dezelfde polis. Zo kunt u als een gezinslid minder gebruik maakt van zorg het eigen risico omhoog schroeven en wanneer een gezinslid juist wel veel gebruik maakt van zorg een optimale verzekering uitkiezen die alle kosten dekt.

Vakantie

Voordat u op reis gaat, maar ook bij het starten met vergelijken voor het afsluiten van een nieuwe verzekering is het verstandig om u goed te laten informeren over de ziektekosten waartegen u verzekerd bent in het buitenland. Niet alle polissen vergoeden de werkelijke kosten, aangezien medische kosten in sommige landen veel hoger zijn dan in Nederland. Naast informeren voor welke ziektekosten u verzekerd bent, is het dus ook van belang om te informeren hoeveel er uitbetaald wordt. Mocht dit niet kostendekkend zijn, dan kunt u overwegen om u daarvoor bij te verzekeren.

Zorgverzekering Vergelijken

U kunt een keuze maken uit twee soorten verzekeringen. Wilt u zelf uw zorgverzekering kiezen en er zeker van zijn dat u alle kosten vergoed krijgt? Dan kunt u het beste kiezen voor een restitutiepolis zonder gecontracteerde zorg. Een natura polis kent altijd gecontracteerde zorg. U kunt dan niet zelf kiezen en bovendien bent u er niet zeker van dat u alle kosten vergoed krijgt. Enkele voordelen van een natura polis zijn:

  • De premie is vaak lager dan bij een restitutiepolis.
  • De zorg kan sneller en van betere kwaliteit zijn.
  • De zorgverlener stuurt de rekening direct door naar de verzekeraar, waardoor je niks voor hoeft te schieten

Voordelen van een restitutie polis:

  • U kunt vrij kiezen naar welke zorgverlener u gaat
  • Doordat u vaak de rekening eerst zelf betaald, krijg u meer inzicht in uw zorgkosten

Zorgtoeslag

Heeft u een goed salaris en denkt u dat u geen recht heeft op zorgtoeslag? Dan kunt u het wellicht helemaal mis hebben. Of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag kunt u het beste navragen bij de belastingdienst.

Wachtlijst

Veel verzekeraars zijn erop ingesteld om te bemiddelen bij een ziekenhuis of specialist. Laat u van tevoren informeren of dit bij de verzekeraar van uw keuze het geval is. Mocht u dan op een wachtlijst voor een ziekenhuis of specialist geplaatst worden, dan kunt u de verzekeraar vragen om te bemiddelen. Daarnaast kan de zorgverzekeraar – met behulp van de informatie die u hem geeft – een goede inschatting maken of het misschien verstandiger is om naar een ander ziekenhuis uit te wijken.