Internationale of Expatverzekering

In het geval dat uw Nederlandse zorgverzekering bij vertrek naar het buitenland komt te vervallen, zult u zelf een vervangende zorgverzekering moeten afsluiten die dekking biedt tegen ziektekosten die u maakt buiten Nederland.

Hoewel het zeker een optie is om een zorgverzekering af te sluiten bij een lokale zorgverzekeraar, is het wellicht ook goed om te weten dat sommige Nederlandse zorgverzekeringsmaatschappijen ook een speciale internationale of expatverzekering aanbieden. Vaak kun je in combinatie met een zorgverzekering ook meteen andere verzekeringen afsluiten in één pakket. Denk bijvoorbeeld aan een reisverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering of een inboedelverzekering voor je woning in het buitenland. U bent op deze manier verzekerd naar Nederlandse maatstaven.

Bij een expatverzekering gaat men er doorgaans vanuit dat de expat uiteindelijk weer terugkeert naar het land van herkomst. Expat(zorg)verzekeringen kunnen dan ook vaak vooraf voor een bepaalde periode worden afgesloten.

Let op bij zwangerschap

Veel zorgverzekeraars houden met internationale / expatverzekeringen een wachttijd aan voor zorgkosten met betrekking tot een eventuele zwangerschap. Deze wachttijd kan in sommige gevallen oplopen tot twaalf maanden na het afsluiten van de nieuwe zorgverzekering. Laat u hierover vooraf goed informeren zodat u weloverwogen kunt beslissen of de voorwaarden voor u acceptabel zijn of niet.

Belangrijkste aandachtspunten afsluiten internationale / expatverzekering

  • Is er sprake van een maximering van bepaalde zorgkosten? Bijvoorbeeld ziekenhuisopname of medicijngebruik?
  • Is de verzekering af te sluiten voor de gehele duur van het verblijf in het buitenland?
  • Wat zijn de voorwaarden voor wat betreft een eventuele opzegging?
  • Is indien nodig de zorg in andere landen dan het land waarin u verblijft gedekt?
  • Is de zorg in privéklinieken gedekt?